Goran Šarac Odkrito.si

Odločitev bivšega moža Simone Weiss dviga ...

Vožnja pod vplivom alkohola, vinjen, opit, pijan, voznik Svet24.si

VIDEO: Neverjetno: med vožnjo iz avta padel otrok...

čakre Petisvet.si

Neprijetni znaki, da je vaša kronska čakra ...

sneg Svet24.si

Sneg v Sloveniji: zapadlo ga bo do 25 centimetrov

Sambuca Svet24.si

V tem obalnem mestu stanovanja in hiše za en evro

Cara Delevingne Najstnica.si

Zaradi ene fotografije izgubila 100 tisoč ...

anela sabanagic 4 Njena.si

Ladova izbranka je le 5 mesecev po porodu videti ...

Slovenija

Gorenjski policisti prijeli vlomilsko tolpo, zdaj iščejo lastnike več kot 700 ukradenih predmetov

Deli na:
Gorenjski policisti prijeli vlomilsko tolpo, zdaj iščejo lastnike več kot 700 ukradenih predmetov

Foto: Bobo - Fotografija je simbolična.

Gorenjski policisti iščejo lastnike več kot 700 različnih predmetov, ki so jih našli v hišnih preiskavah pri osumljencih za več kaznivih dejanj vlomov v stanovanjske objekte. Kriminalisti so preiskali deset vlomov na območju Bleda in Radovljice, ki naj bi jih storile štiri osebe, najdeni predmeti pa naj bi izhajali še iz drugih vlomnih tatvin.

Kot je v današnji izjavi novinarjem na Bledu pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Primož Donoša, so gorenjski kriminalisti konec prejšnjega tedna zaključili prvi del kriminalistične preiskave. V petih hišnih preiskavah zoper štiri osumljence so zasegli večjo količino predmetov, za katere utemeljeno sumijo, da izvirajo iz vlomnih tatvin v stanovanjske objekte na območju Gorenjske, lahko pa tudi širše.

Kriminalisti so pridržali štiri osumljence in dva privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper njiju odredil pripor. Kaznivih dejanj so osumljeni trije moški in ena ženska, vsi z območja Gorenjske in stari od 35 do 56 let. Eden izmed njih je bil v preteklosti tudi že obravnavan za kazniva dejanja, vendar ne za tovrstna. Za kaznivo dejanje velike tatvine je sicer zagrožena kazen do osmih let zapora.

Po ugotovitvah kriminalistov sta v devetih primerih v objekte vlamljala dva ista osumljenca, še en vlom pa je eden od njiju izvršil skupaj s tretjim osumljencem. V treh primerih je sodelovala tudi ženska, ki je prikrivala storilce in predmete kaznivega dejanja ter si na ta način pridobivala protipravno premoženjsko korist.

Zasežene predmete, za katere so policisti ugotovili, da izvirajo iz preiskovanih desetih kaznivih dejanj, so že vrnili lastnikom. Ostalo pa jim je še preko 700 različnih predmetov, predvsem zlatnine, nakita, spominskih kovancev, orožja, oblačil, kozmetike in ur. Gre za enega večjih zasegov predmetov gorenjskih kriminalistov pri preiskovanju vlomov.


Kriminalisti bodo v nadaljevanju preiskave preverjali morebitno povezavo predmetov z drugimi vlomi. Zato pozivajo vse oškodovance tovrstnih kaznivih dejanj, naj pridejo na blejsko policijsko postajo, kjer bosta potekala prepoznava in prevzem predmetov.

Predmeti domnevno izvirajo iz kaznivih dejanj, ki so bila najverjetneje izvršena na območju Gorenjske od leta 2012 dalje. Preiskanih deset vlomov na območju Bleda in Radovljice, v katerih je ocenjena vrednost protipravne premoženjske koristi več kot 33.000 evrov, pa se je zgodilo v zadnjih dveh letih.

Da gre za skupino, ki se sistematično ukvarja z izvajanjem vlomnih tatvin, so kriminalisti ugotovili na podlagi načina storitve vlomov in odvzetih predmetov. S kriminalistično preiskavo so prišli do prvih informacij, na podlagi katerih so se lahko osredotočili na konkretne osebe.

Storilci so za vlome izkoristili čas, ko lastnikov ni bilo doma. "Na izvršitev vlomov so se temeljito pripravili. Hodili so na kraj, opazovali hišo in njeno zaščito, ko so bili podani pogoji za varno storitev, pa so pristopili. Vse pod okriljem teme," je pojasnil Donoša in dodal, da sumijo, da so bili predmeti ukradli z namenom nadaljnje prodaje.

Storilci so v objekte vstopili skozi vrata ali okna in le v dveh od desetih primerov vloma niso dokončali, ker jih je pregnal sprožen alarm na objektu. V ostalih primerih lastniki niso uporabljali varnostnih sistemov. Policisti zato ljudi znova opozarjajo, naj zavarujejo svojo lastnino.