1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Google zaradi domnevnega vdora blokiral spletno stran RTVS

Deli na:
Google zaradi domnevnega vdora blokiral spletno stran RTVS

Ameriški tehnološki velikan Google je danes zjutraj zaradi domnevnega vdora v spletno stran Radiotelevizije Slovenija blokiral dostop do domene rtvslo.si. Obiskovalci so dobili obvestilo, da so na spletni strani napadalci, ki uporabniku poskušajo krasti podatke.

V RTVS so se na blokado odzvali na Twitterju, kjer so zapisali, da varnost podatkov najverjetneje ni bila ogrožena, saj da je šlo "zgolj za preventivno delovanje brskalnikov".

Po slabih treh urah so na RTVS težave odpravili, niso pa pojasnili, ali je do napada dejansko prišlo. Na Twitterju so zapisali le, da se uporabnikom zahvaljujejo "za opozorila in potrpežljivost".

V slovenskem centru za internetno varnost SI-CERT so za STA medtem povedali, da točnega razloga za blokado spletne strani niso ugotovili. Do blokade pa bi po njihovih navedbah lahko prišlo zaradi okuženega oglasa na spletni strani. Raziskovalci v zadnjem času namreč opozarjajo na vstavljanje škodljive kode prek oglasnih ponudnikov.


"Storilci oglasnemu ponudniku podtaknejo škodljiv oglas, ki se nato razširi prek njegove oglasne mreže. Na ta način razširjeni oglasi poizkušajo okužiti obiskovalce spletnih strani, na katerih se prikazujejo predmetni oglasi. Če spletna stran uporablja tovrstnega ponudnika, je to lahko eden od razlogov označitve oz. uvrstitve na seznam (okuženih spletnih strani)," je pojasnil Matej Breznik iz odzivnega centra.

Uporabnikom ob tovrstnih opozorilih svetujejo skrajno previdnost. "Opozorila so po naših informacijah oblikovana na podlagi indicev možne okužbe in jih ne gre zlahka prezreti," opozarja Breznik.

Med blokado, ki so jo sprožili Googlovi samodejni varnostni mehanizmi, je bila spletna stran dostopna le v starejših različicah brskalnikov Internet Explorer in Mozilla Firefox.

Novejše različice brskalnikov so namreč povezane z Googlovim sistemom, ki v primeru sumljive vsebine uporabnikom odsvetuje obisk spletne strani.