bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

vila klemen jaklic PL Reporter.si

749 kvadratov razkošja za ustavnega sodnika ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

delovna-akcija, družina-markovec Njena.si

Delovna akcija v vasi Ljubno: Majhna skupnost z ...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Golobo opoziciji očital "učno uro iz zlorabe procedure"

Deli na:
Golobo opoziciji očital "učno uro iz zlorabe procedure"

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob - Foto: Primož Lavre

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob v potezi SDS in NSi, ki sta prvi dan novega sklica DZ v parlamentarni postopek vložili okoli 30 predlogov zakonov vidi predvsem nagajanje bodoči koalicij in zlorabo parlamentarnega postopka. Hkrati skupaj s prvakoma SD Tanjo Fajon in Levice Luko Mescem zatrjujejo, da to ne bo omajalo volje nove koalicije.

V SDS in NSi so takoj po potrditvi poslanskih mandatov novega sklica DZ v parlamentarni postopek vložili več predlogov zakonov. SDS jih je vložila okoli 30, med drugim predlog sprememb zakonov o medijih, o RTVS in o STA, pa tudi o tožilstvu in odvetništvu. Poslanska skupina NSi pa je med drugim vložila več zakonov s področja socialne in družinske zakonodaje.

"Vsak normalen človek se vpraša, zakaj bi nekdo, ki je bil še pred tremi tedni v vladi in imel večino v DZ, čakal na to, da pride v opozicijo in začne zakonodajno delovati," je v izjavi za medije ob robu ustanovne seje dejal Golob.

Potezo SDS in NSi, ki se, kot kaže, v novem sklicu parlamenta selita v opozicijo, je označil za otročje početje in zlorabo parlamentarnega postopka. Meni tudi, da ne gre za resen poskus delovati v dobro države, saj da sta imeli stranki več kot dovolj časa za sprejem danes vloženih zakonov še v času, ko sta delovali v vladi.

V Gibanju Svoboda so sicer po Golobovih besedah pripravili, uskladili in vložili svoj predlog spremembe zakona o RTV. Kot je zatrdil, predlog zakona temelji na predlogih civilne družbe, njegov edini namen pa je depolitizacija in umik politike iz javne RTV, kar bi med drugim dosegli tudi s tem, da bi DZ po novem imenoval le dva od 17 članov sveta RTV.

Na vprašanje, ali je današnja poteza opozicije učna ura o delovanju parlamenta za novinko v DZ, pa Golob odgovarja le, da "inoviranja ni brez napak". "Danes ni bila učna ura demokracije, danes je bila učna ura iz zlorabe procedure," meni.



Hkrati zatrjuje, da bo takšno početje le še bolj povezalo bodoče koalicijske partnerice Gibanje Svoboda, SD in Levico. V tem pa vidi tudi dokaz, da so se prvaki omenjenih strank pravilno odločili, da v koalicijo vstopijo sami, tudi zato, ker so jim ljudje na aprilskih državnozborskih volitvah podelili mandat za to, da delajo v dobro države.

Kot je še zatrdil, so zdaj samo še bolj odločni, da sledijo zastavljeni časovnici in vlado sestavijo do 3. junija.

S tem se je strinjala tudi predsednica SD Tanja Fajon, ki je potezo SDS in NSi označila za "nizkotno, neetično in nehigienično ravnanje", ki da kaže na to, da stranki ne spoštujeta volje ljudi. "Žalostno, da se vlada v odhajanju ne zna samoomejevati in ne zna spoštovati ne države in ne njenih državljanov," je še dejala.

Po mnenju koordinatorja Levice Luke Mesca pa je opozicija danes pokazala, kako gradi in povezuje Slovenijo. Kot je še dejal, nihče v zadnjih 30 letih samostojne države ni po tistem, ko je izgubil na volitvah, poskušal blokirati nastajanja nove vlade z vlaganjem tako velikega števila zakonov.

"Takšne igrice opozicije, kot smo jim priča danes, nas samo še bolj povezujejo in skozi to se potrjuje, da smo se odločili prav, da se povežemo, da lahko Slovenija svobodno zadiha in lahko vsi skupaj obrnemo nov list," je še zatrdil.