Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Golobič: V Zares ne pozivamo k predčasnim volitvam

Deli na:

Ta vlada se gotovo v mnogočem blokira sama, a je vseeno zmogla sprejeti veliko pomembnih odločitev, od arbitražnega sporazuma do pokojninske reforme, je v intervjuju za časnik Večer povedal predsednik stranke Zares Gregor Golobič. Golobič je namreč prepričan v nujnost deblokade politike.

Ta vlada se gotovo v mnogočem blokira sama, a je vseeno zmogla sprejeti veliko pomembnih odločitev, od arbitražnega sporazuma do pokojninske reforme, je v intervjuju za časnik Večer povedal predsednik stranke Zares Gregor Golobič. Golobič je namreč prepričan v nujnost deblokade politike.

Poudaril je, da Zares opozarja na opravilno nesposobnost političnega razreda v celoti in na anomalije političnega sistema. Po njegovem mnenju bi se morala politika dogovoriti vsaj o odblokadi sistema, "če že sama ne zmore toliko odgovornosti in razuma, da bi odgovorno razreševala ključna vprašanja znosnosti življenja ljudi v prihodnje".

Prepričan je namreč, da je pretežni del politike izgubil sposobnost zaznave, kako resno je stanje, v katerem je Slovenija, in kako ogrožena je vzdržna prihodnost. "Politični sistem pa nima nekaterih ključnih varovalk, da na takšne blokade odreagira," je nadaljeval in dodal, da v tem sistemu politika o ključnih stvareh očitno zelo težko odloča, saj so praktično vse nujne odločitve in reforme blokirane.

Zanj je tako problem velikega dela slovenske politike ravno v tem, da "ne vidi svojega poslanstva biti več od delnih in običajno izključujočih oziroma egoističnih interesov ter skuša postati izključni zastopnik in prevodnik takšnega posameznega interesa, na primer upokojencev".

Še pred tem je pojasnil, da Borut Pahor nima vpliva niti na celotno SD, "kaj šele na celotno koalicijo ali celotno politiko". Vendar je ob tem dodal, da tisti, ki misli, da bi se pod nekim drugim predsednikom vlade vse te blokade kar razblinile, se sploh ne zaveda razsežnosti problema. Je pa zelo priročno projicirati probleme na tega ali onega politika, je še menil Golobič, ki dodaja, da v Zares ne pozivajo k predčasnim volitvam.

Očitno je Sloveniji predolgo časa predobro šlo iz napačnih razlogov, kar je kriza razgalila, a še vedno skoraj vsi mislijo, da se ti časi lahko kar mimogrede vrnejo, je nadaljeval. Ob tem je opozoril, da v Zares menijo, da ni časa za odlašanje s spremembami, saj še dve leti "mrtvega teka" lahko vodita v katastrofo, dejal je tudi, da utegne biti prihodnost "zelo črna". Vendar se tukaj ne strinja s predsednikom SDS, da je čas za drugi republiko, po njegovem mnenju je čas za prvo republiko, "kot bi morala biti".

V intervjuju je sicer večkrat omenjen predsednik SDS Janez Janša. Tako je Golobič med drugim dejal, da prvaka SDS verjetno skrbijo razkritja preiskovalne komisije o brezplačnikih, hkrati pa je Golobič tudi pokomentiral Janševo napoved o več kot 50 odstotkih glasov na volitvah leta 2012. Ideja, da je večjo učinkovitost politike moč v 21. stoletju doseči samo z enopartijskim sistemom in centralno komando, razkriva avtoritarne ambicije, je Golobič menil o Janševi napovedi.