pes-luna-drevo-zajem-slike Svet24.si

Video: Pogrešanega psa našli na nenavadnem mestu

alkohol Svet24.si

Indijec z 2,9 promila alkohola v krvi razgrajal v ...

Govedo na kmetiji v Krškem Necenzurirano

Kdo je kmet iz Veniš? Paznik na Dobu, kjer je bil...

jansa logar pl Reporter.si

Ali Logar zapušča SDS zaradi Janše ali zaradi ...

Luka Dončić pf Ekipa24.si

Luka oživel nov trend in dobil nor vzdevek! Ne ...

mateja-šereg 1 Njena.si

Mateja po Kmetiji: Ponosna sem nase

lanisek Ekipa24.si

V drugi seriji Slovenci kot prebujeni, Anže ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Golobič: Pahorjev »off the record« slog ni nobeno presenečenje

Deli na:

Nihče ni mogel biti presenečen nad Pahorjevim slogom, je Gregor Golobič komentiral posnetek neformalnega pogovora Boruta Pahorja z novinarji in zavrnil, da bi imela stranka Zares kaj z objavo posnetka. Krivda je na strani novinarjev, ki se morajo sami regulirati, pravi. Zares v koaliciji ne bo sodelovala, vkolikor se ne vzpostavijo okoliščine, v katerih bi lahko koalicija zaključila svoj mandat, a zgodbe še ni konec, poudarja. "Dokler ne zapoje debela gospa, ni konca v operi," se je izrazil o prihodnosti Zares v vladi.

Nihče ni mogel biti presenečen nad Pahorjevim slogom, je Gregor Golobič komentiral posnetek neformalnega pogovora Boruta Pahorja z novinarji in zavrnil, da bi imela stranka Zares kaj z objavo posnetka. Krivda je na strani novinarjev, ki se morajo sami regulirati, pravi. Zares v koaliciji ne bo sodelovala, vkolikor se ne vzpostavijo okoliščine, v katerih bi lahko koalicija zaključila svoj mandat, a zgodbe še ni konec, poudarja. "Dokler ne zapoje debela gospa, ni konca v operi," se je izrazil o prihodnosti Zares v vladi.

Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo v odstopu Gregor Golobič je na svoji zadnji novinarski konferenci izrazil zadovoljstvo nad opravljenim delom. Izpostavil je povečanje javnih sredstev, namenjenih znanosti, tehnološkemu razvoju in visokemu šolstvu ter sprejetje strateških dokumentov na področju visokega šolstva in raziskovanja.

Prvo leto mandata, ki ga je začel konec leta 2008, je bilo po Golobičevih besedah v znamenju soočanja s krizo. Kot pravi, so uspeli kolege v vladi prepričati, da gre za strateško izjemno pomembno področje, ki si zasluži podporo tudi oziroma še posebej v kriznih časih. Sredstva so po njegovih navedbah s 490 milijonov evrov leta 2008 narasla na okoli 600 milijonov evrov, kolikor jih predvideva rebalans letošnjega proračuna, ki se pripravlja v teh dneh.

Pri oblikovanju Nacionalnega programa visokega šolstva 2011-2020 ter Raziskovalne in inovacijske strategije Slovenije 2011-2020 pa je Golobič poudaril visoko stopnjo strinjanja vseh, ki so sodelovali. Ti dokumenti po njegovih besedah ministrstvu nalagajo veliko nalog, kot so nov zakon o raziskovalni dejavnosti in nekaj zakonov na področju visokega šolstva. Kot pravi, bo svojemu nasledniku ob primopredaji tudi poudaril, da je zelo pomembna in aktualna bitka za pridobitev dodatnih evropskih sredstev.

Golobič je med drugim omenil ustanovitev nacionalne agencije za zagotavljanje kakovosti v visokem šolstvu in uredbo o javnem financiranju visokošolskih zavodov, po kateri financiranje ne temelji več na številu študentov. Prav tako so v tem času pripravili novo shemo sofinanciranja doktorskega študija. Da bi spodbudili partnerstvo med gospodarstvom in akademsko sfero, so izvedli razpis za razvoj centrov odličnosti. Prav tako so spodbujali raziskovalne projekte, kreativnost in inovativnost v podjetjih ter poskrbeli za nove kapacitete v študentskih domovih, je dejal Golobič.

V sedanjem mandatu je bil eden večjih projektov tudi prehod iz analognega na digitalno oddajanje TV signalov decembra lani. Zakon o digitalni radiofuziji, ki bo šel v medresorsko usklajevanje v prihodnjih tednih, pa bi, kot napoveduje Golobič, DZ lahko obravnaval jeseni.

Med večjimi investicijami je gradnja medicinske fakultete v Mariboru, ki se bo začela letos, kmalu pa bo objavljen nov arhitekturni natečaj za NUK II. Velik izziv ostajajo tudi umetniške akademije, je dejal minister v odstopu.

O neuspehih je po njegovem mnenju nehvaležno govoriti, za to so poklicani kritiki in teh, kot pravi, ni manjkalo. Ob tem dodaja, da je bil cilj te vlade, da bo namenila en odstotek BDP za raziskave in razvoj, trenutno dosega dobrih 0,9 odstotka, cilj pa bi lahko dosegli prihodnje leto. "Morda je neuspeh, da mi to še ni uspelo," je dejal.

Kot pravi Golobič, vidi možnost združevanja visokošolskega ministrstva z ministrstvom za šolstvo in šport, a združiti je treba več resorjev. Glede na izhodišča za reformo, ki jih bo vlada predvidoma obravnavala v četrtek in ki med drugim predvidevajo krčenje števila ministrstev na deset, je po njegovih besedah logično, da se omenjeni ministrstvi združi. Kot dodaja, so sicer neposredni finančni učinki združevanja majhni, bistvena je sprememba v pristopu. Minister se mora namreč ukvarjati s konceptualnimi vprašanji, danes pa so ministri zelo operativni, kar "ni prav", je dejal.

DZ se bo z Golobičevim odstopom seznanil v četrtek. V desetih dneh po prenehanju funkcije mora premier Borut Pahor predlagati novega ministra ali pa obvestiti DZ, da bo to funkcijo začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. Do takrat bo Golobič opravljal tekoče posle, potem pa se bo vrnil v poslanske klopi. Kot je danes ponovno zatrdil Golobič, svojega naslednika ne bo predlagal. Na vprašanje premiera, kako si predstavlja rekonstrukcijo vlade, pa so po Golobičevih navedbah odgovorili, da to vlogo pripoznavajo stranki SD.