dominika švarc pipan, maša kociper, branko lobnikar Svet24.si

Dodatno poročilo Lindava o morebitnih političnih...

ruski državljani, zemun Svet24.si

V Srbiji jih je kot Rusov

bostjan lindav sta2 Necenzurirano

Je policija "Janševa" ali ne? #analiza

damir crncec pl4 Reporter.si

Državni sekretar D. Črnčec: Po dolgem blatenju ...

spanija enrique Ekipa24.si

Odjeknilo je! Španija se je odločila o usodi ...

Screenshot_31 Njena.si

Razkrili pravi obraz tekmovalca Kmetije

cristiano ronaldo pm Ekipa24.si

Cristiano Ronaldo grozil selektorju?! Noro ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Golob o obvezni božičnici: Tej ideji morda ni naklonjen čas

Deli na:
Golob o obvezni božičnici: Tej ideji morda ni naklonjen čas

Robert Golob pravi, da je božičnica zelo dobra ideja, v primerih, ko si jo lahko podjetje lahko privošči. Luka Mesec pa je dodal, da z razmislekom o obvezni božičnici ni razburil gospodarstvenikov. - Foto: Bobo

Vlada bo prihodnji teden sprejela ukrepe regulacije marž pri kurilnem olju, po potrebi pa je pripravljena v naslednjem koraku regulirati tudi končne cene, je v pogovoru za oddajo Studio ob 17.00 na Radiu Slovenija dejal premier Robert Golob. Božičnica oz. 13. plača bi lahko postala obvezna, a šele, ko bodo razmere v gospodarstvu to dopuščale.

"Naslednji teden bomo naredili prvi korak, to je regulacija marž," je napovedal Golob glede cen kurilnega olja. "Ne želimo, da bi ljudje s kurilnega olja na silo preklapljali na električno energijo. Želimo, da je kurilno olje enakovreden energent električni energiji in zemeljskemu plinu, tudi cenovno," je podčrtal.

Zaenkrat je videti, da bo prvi korak - regulacija marž - zadosten ukrep, saj se bo država hkrati odpovedala vsem prispevkom in taksam na kurilno olje za ogrevanje. "Potem pa bomo videli, če bo treba narediti še korak naprej," je dejal Golob. Če namreč prvi korak ne bo zadostoval za doseganje paritete z električno energijo in zemeljskim plinom, je vlada pripravljena regulirati tudi končne cene kurilnega olja, je poudaril.

Golob je odgovarjal tudi na vprašanje, ali bo božičnica oz. 13. plača v mandatu njegove vlade postala obveza. "Tej ideji sem naklonjen, ni ji pa morda naklonjen čas," je dejal in opozoril na krizo in negotovost, s katerima se soočajo podjetja. Ta čas za uvajanje novih obveznosti ni primeren, je ocenil. "Želim, da bodo razmere v slovenskem gospodarstvu čim prej take, da bodo to omogočile. Ali bo to do konca mandata? Bodimo optimisti, želel bi si, da bi to do konca našega mandata dejansko naredili, da," je dejal.Premier je med drugim zanikal navedbe, da je bilo imenovanje Žige Debeljaka za predsednika uprave SDH politično. "Debeljaka je imenoval nadzorni svet, v katerem ni niti enega parlamenta sedanje sestave ali vlade, imenovali so ga nadzorniki, ki so bili imenovani v preteklih mandatih. Verjamem, da ga je nadzorni svet imenoval, ker verjame v njegove strokovne sposobnosti, enako v njegove strokovne sposobnosti verjamem tudi jaz," je dejal.

Obenem bodo "na vseh pozicijah, kjer ni strokovnih kadrov, politično nastavljeni kadri prejšnje vlade zamenjani". Konkretnih podjetij ni želel naštevati. Vsak strokoven kader pa je zaželen, je zatrdil.

Spregovoril je tudi o prihajajočih referendumih in zatrdil, da ga ni strah. "Prepričan sem, da bo referendumski dan v resnici praznik demokracije," je povedal. "Želimo in nagovarjali bomo ljudi, da se udeležijo referendumov in jasno izrazijo voljo," je dejal in dodal, da bo to na nek način sporočilo, kako naj gre vlada naprej.