Revija Reporter
Slovenija

Golob na pogajanja o koaliciji ne bo povabil Janše in Tonina

STA
6 1.773

24. apr. 2022 23:56 Osveženo: 0:04 / 25. 4. 2022

Deli na:

Janez Janša in Matej nista vabljena na pogajanja o koaliciji.

Bobo

Prvi pogovori o oblikovanju vladne koalicije bodo stekli že v prihodnjih dneh, je nocoj napovedal predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, ki pričakuje, da bo vlado mogoče sestaviti v čim krajšem času. Napovedal je pogovore z ostalimi levosredinskimi strankami, na seznamu tistih, s katerimi se namerava sestati, pa ni SDS in NSi.

Kot je dejal, si upa trditi, da lahko vlado sestavijo hitro, brez obotavljanja. "Kasneje jo lahko nenazadnje tudi dopolnimo, če se bodo razmere spremenile in se bo pokazala potreba. A najprej bomo ukrepali hitro in odločno," je zagotovil. Situacija v Sloveniji in v svetu je namreč preveč zahtevna, da bi si lahko privoščili dva ali tri mesece čakanja s prvimi ukrepi.

Kot je poudaril, se bo morala vlada osredotočiti na tri ukrepe: spremembo zakonodaje v sodelovanju s civilno družbo, pripravo na ponoven izbruh covida jeseni in pripravo na jesensko energetsko draginjo. "Za te tri ukrepe ne potrebujemo široke koalicije, še manj pa sestankovanja v nedogled s tistimi, ki so v opoziciji," je poudaril.

Izrazil je obžalovanje, da se vse stranke KUL niso uspele uvrstiti v parlament. Ta teden se bodo začeli pogovarjati z ostalimi levosredinskimi strankami, ki so v parlamentu, pogovarjali se bodo tudi z levosredinskimi strankami, ki niso prišle v parlament, "ker imajo marsikateri dober kader za izvršno oblast in jih bomo povabili zraven", je dejal.

V koalicijske pogovore bodo stopili tudi s civilno družbo, da se začnejo takoj pogovarjati o konkretnih ukrepih - katere zakone lahko podprejo takoj, katere je treba še dodelati. Zagotovil je, da civilne družbe ne bodo izključevali iz dela izvršne oblasti.

"SDS in NSi pa nimamo na seznamu tistih, s katerimi bi se v kratkem nameravali sestati. Ne izključujem, vendar prioritete so jasne in prva prioriteta niso zakoni, ki zahtevajo ustavno večino, za to bo še čas," je poudaril.

Golob pričakuje, da se bodo v ponedeljek in v torek dobili in se pogovorili glede časovnice, saj si želi, da bi vlado sestavili hitreje, kot jo je Demos v času Lojzeta Peterleta, ki so bili najhitrejši. "Verjamem, da smo lahko izjemno hitri, in tudi ne vidim nobene potrebe, da bi na začetku sestavljali široko vlado, če razmere temu ne bodo naklonjene."