Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Golob in Bešič Loredan obiskala UKC Ljubljana: Danes začnemo naslavljati razvojne projekte v zdravstvu

Deli na:
Golob in Bešič Loredan obiskala UKC Ljubljana: Danes začnemo naslavljati razvojne projekte v zdravstvu

Obisk predsednika vlade Roberta Goloba in ministra za zdravje Daniela Bešiča Loredana v UKC Ljubljana. - Foto: STA

Predsednik vlade Robert Golob in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan sta včeraj obiskala Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Prenova glavne stavbe UKC teče po načrtih, kljub temu, da je vlada evropska sredstva za energetsko sanacijo preusmerila v druge projekte. Dokončanje prenove minister pričakuje do konca leta 2025.

Bešič Loredan je v izjavi ob koncu obiska dejal, da je UKC najpomembnejša zdravstvena in tudi učna ustanova v državi. "Dejstvo je, da imamo dolgoletne težave s poslovanjem UKC, dejstvo je, da je ta stavba stara 50 let in ni bila nikoli prenovljena," je povedal in napovedal, da bodo te zadeve uredili.

Meni, da je možno zelo hitro prenoviti glavno stavbo UKC Ljubljana in narediti načrt njegovega razvoja. Vlada je evropska sredstva za energetsko sanacijo preusmerila v druge projekte, saj morajo biti porabljena do konca novembra 2023. Obnovo glavne stavbe UKC bodo zato financirali iz proračuna. Bešič Loredan je povedal, da se bo po projekcijah zunanje in notranje obnove projekt podražil za približno 15 milijonov evrov, kar je že predvideno v rebalansu proračuna.

"Danes je simboličen dan, ko začnemo naslavljati razvojne projekte v zdravstvu," pa je ob obisku poudaril Golob. Po njegovih besedah verjamejo, da je v UKC koncentriranega največ znanja. "Naša dolžnost kot politike je, da to znanje zdaj nadgradimo tudi z ustreznimi materialnimi in prostorskimi pogoji," je dodal.

Golob meni, da je dolžnost vlade, da s sredstvi, ki so na voljo, začnejo ustrezne projekte in jih potem tudi dokončajo. Napovedal je, da bodo nekateri projekti dokončani v prvem, nekateri pa v drugem mandatu.

V. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Marko Jug se je predsedniku vlade in ministru zahvalil za obisk in dejal, da je klinični center zelo velika ustanova in verjetno eden ključnih stebrov slovenskega zdravstva. "Ali bo klinični center stal ali padel, bo pomenilo, ali bo obstalo slovensko zdravstvo," meni.



Še pred obiskom UKC sta premier in minister obiskala Onkološki inštitut Ljubljana. Po ministrovih besedah je bila ob obisku ponovno dana obljuba inštitutu o čim prejšnji gradnji protonskega centra in širitve inštituta. Sredstva bodo poiskali znotraj načrta za okrevanje in odpornost.

Po novoletnih počitnicah pa bosta skupaj s strokovno direktorico onkološkega inštituta Ireno Oblak naredila mrežo zdravljenja onkoloških bolnikov. Oblak je ob tem povedala, da jih obisk veseli, saj pomeni, da je onkologija prepoznana kot izredno pomembna stroka.

Minister je na novinarsko vprašanje o prenosu splošne nujne medicinske pomoči iz Zdravstvenega doma Ljubljana v UKC Ljubljana dejal, da postopki tečejo in verjame, da jih bodo do konca letošnjega leta skupaj uredili. 1. januarja tako pričakuje delujoč sistem, v januarju pa bodo predstavili tudi reformo izvajanja nujne medicinske pomoči in vlogo urgentnega centra, "da pravzaprav ločimo primarno dejavnost od urgentne dejavnosti oziroma dejavnosti nujne medicinske pomoči".

Na vprašanje o časovnici gradnje infekcijske klinike pa je dejal, da je takšna, kot jo je predvidela prejšnja vlada, a da jo poskušajo skrajšati. "Če bomo imeli srečo, lahko eno leto prej od načrtovanega dobimo obe infekcijski kliniki v Ljubljani in Mariboru," je še povedal Bešič Loredan.