jan plestenjak Svet24.si

Jan Plestenjak protestno zapustil poroko zaradi ...

camilla, kate Svet24.si

Ekscesna ustrežljivost služabnikov na britanskem...

909253_fides Necenzurirano

Fides je raje stavkal, kot pa se pogajal o ...

54025263241_264d51f168_c Reporter.si

R. Golobu politični vrhovi lahko zmešajo pamet, ...

cuban doncic Ekipa

Dončić bo imel najvišjo plačo v zgodovini, ...

miro-todosovski-v-odaji-nikoli-ni-prepozno BestFM

Miro Todosovski: “Prodajal sem časopise na ...

albert riera mm Ekipa

Novo presenečenje v Celju: Albert Riera pripeljal...

Slovenija

Golob bo za obrambnega in šolskega ministra predlagal Boruta Sajovica in Vinka Logaja

Deli na:
Golob bo za obrambnega in šolskega ministra predlagal Boruta Sajovica in Vinka Logaja

Borut Sajovic - Foto: Sašo Švigelj

Tudi to jesen dogajanje na političnem parketu zaznamujejo menjave v ministrski ekipi Roberta Goloba. V DZ je kmalu pričakovati predlog za imenovanje novega obrambnega in šolskega ministra, Boruta Sajovica in Vinka Logaja, sledila bo njuna predstavitev pred matičnima odboroma. Izpraznjen pa ostaja stolček na čelu ministrstva za digitalno preobrazbo.

Po pričakovanjih bodo v prihodnjem tednu v parlamentu stekli postopki za popolnitev nekaterih izpraznjenih ministrskih mest v Golobovi vladni ekipi.

Julija je z nastopom mandata evropskega poslanca ministrske vrste zapustil minister za obrambo Marjan Šarec, vodenje resorja pa je začasno prevzel predsednik vlade sam. Minuli teden je odstopno izjavo premierju poslal minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda. Z odstopom slednjega se je DZ že seznanil, Felda zdaj na ministrstvu opravlja tekoče posle do imenovanja njegovega naslednika.

Premier Golob na čelo obrambnega resorja predlaga vodjo poslancev Svobode Sajovica, za novega vodjo ministrstva za vzgojo in izobraževanje pa dolgoletnega direktorja zavoda za šolstvo Logaja.

Oba predloga za imenovanje mora predsednik vlade še poslati v DZ, to naj bi storil v začetku prihodnjega tedna. Ko bosta imeni kandidatov v DZ, se bosta ta najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga predstavila pristojnemu delovnemu telesu državnega zbora. Zaslišanji ministrskih kandidatov sta po informacijah STA predvideni proti koncu tedna.

Med izzivi Šarčevega naslednika pomanjkanje vojaškega kadra in modernizacije vojske

Novega obrambnega med drugim čaka popolnjevanje vojaškega kadra in nadaljevanje modernizacije Slovenske vojske.

Eden največjih izzivov, zastavljenih že v letu 2006, za vojsko ostaja izgradnja zmogljivosti dveh srednjih bojnih bataljonskih skupin. Med drugim bo tako pred novim ministrom nabava novih osemkolesnikov. Po principu država-državi naj bi jih po napovedih predsednika vlade kupili od Finske, torej bo Slovenija, če se bodo o tem dejansko dogovorili, dobila nove patrie.

Novi minister bo pri prihodnjih investicijah moral biti prav tako inovativen pri nakupu opreme, ki bo omogočala tako imenovano dvojno rabo, tako za vojaške namene kot tudi za civilno uporabo v primerih naravnih in drugih nesreč.

Spopasti pa se bo moral tudi z geopolitičnimi izzivi v spremenjenih varnostnih razmerah.

Ministrski kandidat Sajovic je v preteklih dneh dejal, da kandidaturo sprejema z veliko odgovornosti do vseh državljanov. Ministrstvo je po njegovi oceni v dobri kondiciji, na strokovnih mestih ima kompetentne ljudi, sam pa si želi dobrega sodelovanja z vsemi.


Dosedanji vodja največje poslanske skupine bo torej, če ga bo DZ po pričakovanjih podprl za ministra, poslanske klopi zamenjal za ministrsko ekipo. Vodenje poslanske skupine se po neuradnih informacijah obeta eni izmed njegovih namestnic, poslanki Nataši Avšič Bogovič. Poslancem Svobode pa se bo torej pridružil še en nadomestni poslanec.

Glede na volilni izid na zadnjih parlamentarnih volitvah je naslednja v vrsti Eva Knez, sicer državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo. Če bo na tej funkciji ostala in poslanskega mandata ne bo prevzela pa je naslednji v vrsti Aleš Lipičnik, ki je na listi Svobode kandidiral v volilnem okraju Kamnik.

Tudi pred novim šolskim ministrom vrsta nalog

V kar nekaj perečih težav bo moral zagristi tudi novi minister za vzgojo in izobraževanje, med drugim v pomanjkanje kadra in nizke plače.

Tik pred potrditvijo je tudi nacionalni program vzgoje in izobraževanja za obdobje 2023-2033, ki mu bo v prihodnje sledila priprava akcijskih načrtov. Prav tako je v teku prenova učnih načrtov v osnovni šoli in gimnaziji, pri kateri je ministrski kandidat Logaj kot direktor zavoda za šolstvo tudi že doslej sodeloval.

Letos poleti je sicer napovedal predčasen umik s te funkcije in upokojitev, a se je tik pred odhodom z direktorskega mesta odločil sprejeti vabilo v vladno ekipo. Vlada ga je tako že razrešila z mesta direktorja zavoda in na ta položaj imenovala dosedanjo državno sekretarko na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje Jasno Rojc.

Felda je premierja o umiku z ministrske funkcije seznanil v začetku meseca, minuli teden pa je podal tudi odstopno izjavo. Na ministrsko mesto je prišel januarja 2023 iz akademskih krogov, in sicer Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, kamor se zdaj tudi vrača. V času svojega ministrovanja se je soočal s kritikami nekaterih stanovskih organizacij zaradi po njihovi oceni medlega dela in neupoštevanja stroke, z njegovim delom naj ne bi bili zadovoljni niti nekateri v koaliciji.

Vladno ekipo zapustila že skoraj polovica prvotne ministrske ekipe

Ta teden pa je ministrski stolček zapustila še ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Svoj odstop je premierju ponudila po večmesečnih očitkih o nepravilnostih pri nakupu 13.000 računalnikov, nanjo so leteli tudi očitki o odsotnosti rezultatov in o vodenju ministrstva. Njeno usodo je zapečatilo razkritje, da je na službenem vozilu v Avstriji uporabila modre luči, pozneje pa želela doseči, da tamkajšnji organi ne bi končali prekrškovnega postopka zaradi prehitre vožnje na avstrijski avtocesti.

Stojmenova Duh je v četrtek navedbe v članku N1, da so se za vožnjo v Avstriji skušali izogniti globi, označila za neresnične, ker kazni še niso prejeli. Zavrnila je tudi kritike glede odsotnosti rezultatov in vodenja ministrstva.

Z odstopom ministrice za digitalno preobrazbo bo to že deveta menjava v Golobovi vladni ekipi. Z ministrske funkcije so doslej odstopili notranja ministrica Tatjana Bobnar, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. DZ je na Golobov predlog razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko, obrambni minister Šarec pa se je s funkcije poslovil po izvolitvi za evropskega poslanca na junijskih evropskih volitvah. Ta mesec pa je odstopno izjavo premierju podal še minister za vzgojo in izobraževanje Felda.