zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Godler ponuja opero o praženem krompirju, Živadinov pa meče stole!?

Deli na:

Štajersko prestolnico bi radi okupirali bleferji vseh vrst  - a ne zaradi EPK in kulture, ampak čisto preprosto zaradi denarja. Iz Ljubljane za otvoritev tega slavnostnega dne leta 2012 ponujajo nič več in nič manj kot opero o praženem krompirju.

Štajersko prestolnico bi radi okupirali bleferji vseh vrst  - a ne zaradi EPK in kulture, ampak čisto preprosto zaradi denarja. Iz Ljubljane za otvoritev tega slavnostnega dne leta 2012 ponujajo nič več in nič manj kot opero o praženem krompirju.

Vedeži in »strokovnjaki« tipa Boris Vezjak so v zakulisju priprav na Maribor kot evropsko prestolnico kulture še v drugo skušali kompromitirati umetnika in gledališkega režiserja Tomaža Pandurja. Tokrat jim je uspelo le na pol: Pandur se je gosposko in v velikem slogu odpovedal naslovu predsednika programskega sveta, o katerem je taisti Vezjak  javno izjavil, da je svoj umetniški program za EPK napisal v stilu šolskega spisa. Vezjak, mimogrede, je človek, ki se spozna na vse oziroma, daje vtis multipraktika. Med drugim je bil tudi član programskega sveta RTV, kjer je odigraval zakulisno eldeesovsko vlogo, na koncu pa je moral odstopiti. Je pa bojda izvedenec za staro grščino, a mu besedica demos prav nič ne pomeni…

Sicer pa se v zvezi z EPK vrstijo škandali! Včeraj je Dragan Živadinov, tip, ki že vsaj dvajset let živi od nekega našega Hermana Potočnika Nordunga in se ukvarja z nekakšnimi performansi o vesolju, bi namreč rad »bagatelno« finančno podporo v višini 600.000 evrov za svoj projekt Zvezdni met oz. Gagarinov let. Še kar radodarni Mitja Čander mu je lahko zagotovil »zgolj« 100.000 evrov, kar je Živadinova tako razjezilo, da je v Čandrovi pisarni pričel metati stole, skušal pa se je fizično lotiti tudi Čandra samega, ki pa se je fizičnemu stiku z vesoljcem uspel izmakniti. Živadinov seveda živi v breztežnostnem prostoru nekje v svojem vesolju, zato verjetno ne ve, kaj je kriza,ker tega tudi v preteklosti ni vedel. Že dvajset let je na plačilnem spisku mladinskega gledališča, v bližini parlamenta pa ima veliko kadrovsko stanovanje. Vse za umetnost in male zelene!

A to še ni konec zmedene opredpromocije Maribora kot evropske prestolnice (ne)kulture! Iz Ljubljane namreč celo za otvoritev tega slavnostnega dne leta 2012 ponujajo nič več in nič manj kot opero o praženem krompirju. Zdaj si pa v zvezi s tem preberite »programsko« ponudbo te kulturne inovacije, kot je prišla na programsko vodstvo EPK:

 

* pripravljamo Krompirjevo opero, ki bo spet pravi hit (podobno kot Spomenik krompirju),
* želimo, da je to prvi dogodek v sklopu 2012 Maribor EPK,
* spoznati se moramo z delom opere, kako pridemo od partitur do opere (Jure Godler pripravlja partituro in libreto),
* opera bo narejena junija, premiero bi dali decembra, ko je tudi čas našega gala plesa DPK,
* to bo medijsko zelo odziven projekt, saj imajo mediji radi take sproščene teme.


V DPKju je obveščen UO in NO DPK, ostale člane še nismo obveščali. Predvidevamo, da bodo s projektom povezani določeni stroški, ki jih bomo pokrivali s sponzorji, donatorji. Pričakujemo tudi pomoč MOM (s priporočili, lahko tudi s sredstvi). Predvideni sponzorji so Pošta Slovenije in Semenarna, priložnost je, da se predstavijo večja mariborska podjetja, zato čakamo z dogovori tudi vas.

Kot produkt bo to opera, ki bo premierno predvajana v Mariboru, potem bomo dogovarjali tudi naprej (Dunaj, Milano, Avstralija,..). Želimo, da potem postane "Public domain" (torej ne želimo služiti z njo, razen avtorske pristojbine), saj želimo, da se širi po vsem svetu.

Društvo za pražen krompir postaja močna blagovna znamka, ki združuje ljudi na prav poseben način. Ker smo za medije zelo zanimiva tema, bo dogodek gotovo naletel na mnogo objav tako pri nas kot v tujini.

Prosim vas, da se dogovorimo za sestanek vsi vpleteni, katere bi ta projekt zadeval (SNG Maribor, Maribor2012, MOM), da se čim prej uskladimo z našimi načrti in dejanskimi možnostmi, kako in kdaj bi to naredili.

Menim, da je to res izredna priložnost, da se Maribor dokaže tako v Sloveniji, kot v EU!

Lep pozdrav Boštjan Zrimšek

 

Po vsem tem lahko zapišemo samo tole: mariborski župan Franc Kangler in Maribor bosta morala meti veliko sreče, da se bosta izvila iz teh nekulturnih in kvazi-kulturnih »projektov«. Štajersko prestolnico bi namreč radi okupirali bleferji vseh vrst  - a ne zaradi EPK in kulture, ampak čisto preprosto zaradi denarja.