Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vzpodbudne novice glede cepiva vnesle val optimizma na svetovne borze

Deli na:
Vzpodbudne novice glede cepiva vnesle val optimizma na svetovne borze

Foto: Primož Bregar

Razlogi za krepke poskoke tečajev delnic so v objavi ameriškega farmacevtskega velikana Pfizerja in nemškega biotehnološkega podjetja BioNTech glede cepiva proti covidu-19, ki ga razvijata skupaj. To naj bi se v še potekajoči tretji fazi kliničnih testiranj izkazalo za 90-odstotno učinkovito. Take novice napovedujejo možnost, da se vrnemo v normalno stanje prej, kot smo morda pričakovali.

Z vlagateljevega stališča je predvsem pomebno, da se takih poskokov na trgu ne zamuja. Take novice bodo tudi v prihodnje na trgu povzročile hitre poskoke pri delnicah, še posebej pri sektorjih, ki so bili zaradi pandemije najbolj pod pritiskom. Tisti vlagatelji, ki v svojih portfeljih ne bodo imeli tudi sektorjev, ki so bili letos najbolj prizadeti, bodo pač zamudili višje donose in posledično zaostali za trgom.

Vlagatelji morajo torej poskrbeti za dovolj dobro in primerno raznolikost oziroma razpršenost investicij. Zdaj je skrajni čas, da se letošnjim paradnim konjem, kot sta tehnološki in zdravstveni sektor, doda še nekaj tistih sektorjev, ki so bili zaradi epidemiološke situacije bolj pod pritiskom. Pri tem v ospredje nemudoma stopita finančni oziroma bančni sektor in energetski sektor.

Bančni sektor se trenutno še vedno giblje na zelo nizkih nivojih. Povprečje evropskih bank trenutno trguje na nivoju 0,41 knjigovodske cene, medtem ko je pred koronakrizo trgoval pri nivoju 0,64 knjigovodske cene. Poleg tega moramo vedeti, da je bančnih sektor preplavljen z visoko likvidnostjo, kar pomeni, da lahko pričakujemo, da bodo banke presežke denarnih sredstev uporabile tudi za dokupe lastnih delnic. Z umiritvijo epidemioloških razmer pa seveda lahko pričakujemo tudi krepkejše povpraševanje po energentih ter v globalni pridelovalni dejavnosti, izboljšanje razmer v letalskem prevozništvu in turizmu na splošno. Skratka zdaj je čas, da vlagatelji osvežijo svoje portfelje.

V prejšnjem tednu so bili sicer v ZDA objavljeni podatki, ki kažejo, da se rast zaposlovanja še naprej upočasnjuje, medtem ko izvoz še vedno zaostaja za predvirusnimi nivoji. Ob tem lahko sklepamo, da bo novi val okužb v ZDA oba procesa še dodatno oslabil. Poleg tretjega vala okužb v ZDA, ki bo nekoliko zavrl tamkajšnjo gospodarsko rast (v zadnjem kvartalu bo najverjetneje okoli 4 odstotke), lahko na kapitalskih trgih izvor negotovosti pričakujemo s strani aktualnega ameriškega predsednika, ki je že zahteval ponovno štetje glasov v ključnih zveznih državah. Vseeno pa ob umiritvi the tveganj lahko v prihodnje pričakujemo ugodno klimo na kapitalskih, predvsem delniških trgih, ob tem pa nadaljevanje ničelnih obrestnih mer na bančne depozite.

ILIRIKA Online

ILIRIKA svojim strankam omogoča napreden dostop do borznih  storitev. Postopek lahko opravite kadarkoli in kjerkoli, potrebujete le dostop do spleta, veljavni osebni dokument, davčno številko, podatke o bančnem računu in delujočo spletno kamero na telefonu, tablici ali računalniku.

ILIRIKA je vodilna borznoposredniška družba v Sloveniji in regiji, ki ponuja storitve borznega posredovanja, individualnega upravljanja premoženja in storitve s področja podjetniških financ ter izvedbe prevzemnih aktivnosti. Odlično poznavanje globalnih finančnih trgov, domače regije in mednarodne izkušnje nam pomagajo pri pripravi celovitih finančnih rešitev za naše stranke.

DISCLAIMER: »Ta oglas je tržno sporočilo, namenjeno širši javnosti, in ne upošteva izkušenj in znanj posameznikov glede finančnih instrumentov.«

www.ilirika.si