Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hrvaški pevec Thompson bo lahko od Slovenije terjal 150 tisoč evrov odškodnine!

Deli na:
Hrvaški pevec Thompson bo lahko od Slovenije terjal 150 tisoč evrov odškodnine!

Marko Perković Thompson - Foto: Primož Lavre

MNZ je namreč odpravilo odločbo upravne enote Maribor, ki je nekaj tednov nazaj že drugič prepovedala koncert Marka Perkovića- Thompsona v Mariboru. Prvič je upravna enota to storila že maja 2017.

Objavljamo najnovejši preobrat v zadevi prepovedi koncerta pevca Thompsona, ki mu mnogi očitajo ustaštvo in nacionalizem, sam pa trdi, da zagovarja zgolj ljubezen do Boga, družine in hrvaške domovine. Pevec je maja 2017 želel v mariborski Festivalni dvorani na Lentu prirediti koncert. Ptujski organizator koncertov Milan Trol je prodal okoli 1150 vstopnic, potem pa sta nastopili policijska uprava Maribor in upravna enota Maribor.

Policija je upravni enoti predlagala, naj koncert, ki bi moral biti v soboto 20. maja, prepove. Češ da informacije kažejo na povečano varnostno tveganje. Tedaj je upravno enoto vodila Ksenija Klampfer, ki je z mesta načelnice »za nagrado« odšla na funkcijo ministrice za delo v vladi Marjana Šarca (iz kvote SMC). Nedavno je prešla k Šarčevi LMŠ, kjer je predsednica programskega odbora za delo, družino in socialne zadeve.

Trol se je spet pritožil na MNZ, ki pa mu je včeraj ugodilo. Odločbo upravne enote je odpravilo. Postopek za prepoved te javne prireditve, začet na predlog policije, je ustavilo, prijavo pa je vrnilo policijski postaji Maribor.

Dejansko je bila odločitev Klampferjeve o prepovedi koncerta povsem politična, varnostnega tveganja ni bilo. Organizator Milan Trol je zoper odločbo UE vložil pritožbo, a so ga MNZ kot drugostopenjskem organu zavrnili. Zoper to je vložil tožbo na upravnem sodišču. Slednje je lani pravnomočno odločilo, da se prepoved koncerta odpravi in zadeva vrne na UE v ponovno odločanje.

Toda upravna enota Maribor (sedaj jo vodi Srečko Đurov) je pred nekaj tedni izdala novo odločbo, s katero je znova prepovedala koncert. Đurov je namreč ugotovil, da pevčeve pesmi simbolizirajo sovraštvo zoper ljudi z drugačno versko in etnično pripadnostjo ter poveličujejo ustaštvo. To je v nasprotju s 63. členom ustave (prepoved spodbujanja k neenakopravnosti in nestrpnosti), so pojasnili na UE.

Trol se je spet pritožil na MNZ, ki pa mu je včeraj ugodilo. Odločbo upravne enote je odpravilo. Postopek za prepoved te javne prireditve, začet na predlog policije, je ustavilo, prijavo pa je vrnilo policijski postaji Maribor.

Thompson oziroma organizator Trol imata zdaj v rokah pravnomočno odločbo. Vprašanje je, ali bo Thompson sploh še želel izvesti koncert. Najbrž se bosta z organizatorjem odločila za zahtevo po izplačilu odškodnine od države. Poslovne škode naj bi bilo 150 tisoč evrov. Najprej bi se morala poskusiti pogoditi z državnim odvetništvom, če ne pride do dogovora, lahko vložita odškodninsko tožbo.

Če bo Slovenija na koncu res plačala odškodnino zaradi prepovedi koncerta, bi moralo državno odvetništvo vsekakor za tisti znesek vložiti regresni zahtevek zoper Klampferjevo, katere odločitev je povzročila škodo. Zakaj bi za njeno nezakonito ravnanje (odločitve sicer verjetno ni sprejela samostojno, brez političnih prišepetovalcev) plačevali davkoplačevalci.

Velja dodati še naslednje: čeprav se po nekaterih slovenskih medijih in po družbenih omrežjih širijo sporočila, češ da so Thompsonu v več evropskih državah že prepovedali koncerte, to ne drži. Res so včasih lastniki dvoran odstopili od najema za njegov koncert, vendar pa niso ne lokalne ne državne oblasti niti v enem samem primeru koncerta prepovedale. Ko je med sodnim postopkom upravno sodišče pristojne na upravni enoti Maribor vprašalo, naj navedejo primere domnevnih prepovedi po Evropi, niso predložili niti enega samega.