očala Svet24.si

»Celo življenje sem poslušala, da bom zaradi ...

zdravnik Svet24.si

Ljubljanski zdravnik naj bi "prodajal" cepilna ...

jevgenij-starkov Svet24.si

FOTO: Medved ga je pojedel vpričo prijateljev

violeta bulc-pl005 Reporter.si

Vrnitev nekdanje evropske komisarke: Violeta Bulc ...

20210603-01063348 Necenzurirano

Pred vrati četrti val, Poklukar pa ne da denarja ...

moaj-slovenija Njena.si

Partner Alenke Košir je o njej povedal same lepe ...

Josip Tratnjak Njena.si

Ljubezen na vasi: Josipa dekle prevaralo pred ...

Slovenija

Glavan na Brezjah na romanju bolnikov, invalidov in ostarelih izpostavil vlogo Cerkve pri skrbi za bolne

Deli na:
Glavan na Brezjah na romanju bolnikov, invalidov in ostarelih izpostavil vlogo Cerkve pri skrbi za bolne

Novomeški škof Andrej Glavan - Foto: SŠK

V zavetju pred vročim soncem v narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah se je danes na romanju zbralo več 100 bolnikov, invalidov in ostarelih. Novomeški škof Andrej Glavan je v pridigi izpostavil vlogo Cerkve pri skrbi za bolne, ki s svojim delom vzgaja, daje zgled in v središče življenja postavlja človeka.

Kot je izpostavil Glavan, sta bolezen in trpljenje med najtežjimi problemi, ki jih postavlja človeško življenje, saj pri tem posameznik izkusi svojo nemoč.

Glavan je še poudaril, da kjer sistemi javnega zdravstva še niso vzpostavljeni, Cerkev skrbi tudi za bolne. "V nekaterih delih sveta so misijonske in škofijske bolnišnice edine ustanove, ki nudijo potrebno zdravljenje," je pojasnil Glavan.

Tudi procesi zdravljenja in raziskave naj bi po besedah Glavana potekali v popolnem spoštovanju življenja in krščanskih moralnih vrednot. Kot ocenjuje, je za nevarno bolne še posebej pomemben zakrament bolniškega maziljenja, ob pomoči katerega "trpljenje postane radost, če ga sprejmemo in v moči zakramentov prenašamo, čeprav je to težko razumeti."

Kot je še pojasnil, krščanstvo uči, da mora "vsaka bolezen napraviti, da zaslutimo smrt. Bolezen nas privede v tesnobnost, v zaprtost vase, včasih celo v obup in upor zoper boga. More pa napraviti človeka zrelejšega, mu pomagati, da spozna v svojem življenju to, kar ni bistveno in se obrne k temu, kar je bistveno."Kot je ocenil Glavan, so vsi, ki so se udeležili današnjega romanja na Brezju na novo osmislili svoje težave, bolezen ali osamljenost. "Te so lahko fizične, združene s to ali ono boleznijo, starostjo, lahko pa trpimo zaradi nesprejetosti, premajhne pozornosti ali premajhne hvaležnosti. Prav to včasih najbolj boli. Glede trpljenja, zlasti v onemoglosti, starosti pa velja, vsi bi radi dolgo živeli, a nihče ne bi bil rad star," je še dejal Glavan.

Romanje bolnikov, invalidov in starejših je na enem mestu zbralo različne generacije, ki so, kot so povedali mimoidoči, danes prav v ta namen prišli k sveti maši. Brezje sicer obiskujejo skozi vse leto, saj jim ta kraj veliko pomeni. Ena od mimoidočih je dejala, da ji Marija Pomagaj pomeni vse, saj tu občuti srčni in duševni mir.

Po končanem obredu so mnogi ostali v svetišču in nadaljevali s petjem cerkvenih pesmi, drugi pa so ostali v okolici, kjer so postavljene stojnice in odprte kavarne.

Tretja sobota v juniju je tradicionalno namenjena romanju bolnikov, invalidov in ostarelih na Brezje. Letošnje, že 53. romanje, je tako kot lani zaradi epidemije in občutljivosti rizičnih potekalo v okrnjeni obliki. Na Brezje so prišli le predstavniki bolnikov, invalidov in starejših, ostali so mašo spremljali v prenosu.

Loading...