bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

F296REFERENDUM04Z Necenzurirano

Če smo na referendumu odločali o RTV, pa dajmo ...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

xavi Ekipa24.si

Ogorčenje pri Barceloni še pred el clasicom! ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Generalni sekretar?

Deli na:

Slovenski predsednik Danilo Türk prosi hrvaškega kolega Stipeta Mesića, naj podpre njegov načrt, da bo postal generalni sekretar ZN, na spletni strani piše hrvaški časnik Jutarnji list. Časnik se sklicuje na "dobro obveščen diplomatski vir", ki trdi, da ima Türk dobre možnosti za omenjeni položaj.

Slovenski predsednik Danilo Türk prosi hrvaškega kolega Stipeta Mesića, naj podpre njegov načrt, da bo postal generalni sekretar ZN, na spletni strani piše hrvaški časnik Jutarnji list. Časnik se sklicuje na "dobro obveščen diplomatski vir", ki trdi, da ima Türk dobre možnosti za omenjeni položaj.

"V več kot 60-letni zgodovini Združenih narodov namreč noben generalni sekretar ni bil iz države, ki pripada vzhodnoevropski skupini," poudarja zagrebški dnevnik. Dodaja, da je slovenski predsednik diplomat z veliko izkušnjami pri delu v ZN, ker je bil vodja slovenske misije na East Riverju v času slovenskega članstva v Varnostnem svetu, potem pa je bil na visokem položaju političnega svetovalca nekdanjega generalnega sekretarja svetovne organizacije Kofija Annana.

Jutarnji list dodaja, da je Türk pustil vtis in se je v samem vrhu svetovne politike začelo govoriti o njem kot diplomatu, za katerega se šele odpirajo možnosti. Kmalu se je med imeni kandidatov za generalnega sekretarja pojavilo tudi njegovo ime.

Zagrebški časnik je spomnil, da je bil Türk nezadovoljen zaradi nekaterih Annanovih kadrovskih rešitev, zato se je zahvalil za položaj svetovalca in se vrnil na mariborsko univerzo.

Po oceni Jutarnjega lista sedanji generalni sekretar Ban Ki Moon v dveh letih svojega mandata ni postal prepoznaven po svojih potezah, zato ni izključena možnost, da bo po Boutrosu Boutrosu Ghaliju drugi generalni sekretar v zgodovini ZN, ki ne bo imenovan še za drugi mandat.

Poleg Türka so kot kandidata za položaj svojčas omenjali tudi nekdanjega poljskega predsednika Aleksandra Kwasniewskega, ki pa ga ne podpira Rusija. "Türk se bo tako pojavil kot idealen kandidat, ker bi na omenjeni položaj prispel iz slovenskega predsedniškega urada," nadaljuje Jutarnji list.

Čeprav so mednarodna sodišča popolnoma neodvisna, bi bilo zanimivo pogledati, kako bi se postavil Slovenec kot generalni sekretar ZN v primeru hrvaško-slovenskega obmejnega spora, ugotavlja zagrebški časnik. "Slovenija se namreč izogiba sodišču za pomorsko pravo v Hamburgu, med drugim tudi zato, ker je bil med prvimi sodniki polnih devet let hrvaški pravnik Budislav Vukas," sklene Jutarnji list.