mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Generali, ki se bojijo svojih vojakov

Deli na:

Slovenski vojski primanjkuje generalov, a na povišanja lahko računajo le popolnoma neprimerni kandidati, ki pa so po volji vladajoči politiki.

Slovenski vojski primanjkuje generalov, a na povišanja lahko računajo le popolnoma neprimerni kandidati, ki pa so po volji vladajoči politiki.

Zadnja imenovanja in premestitve v vojaškem vodstvu so sprožila vprašanje, kdo sploh vodi Slovensko vojsko. Tudi o tem bodo v sredo govorili poslanci na odboru za obrambo, mi pa smo ministrstvo za obrambo prosili za nekaj pojasnil predvsem glede napredovanj v generale in karierne poti brigadirja Davida Humarja, ki bo konec januarja prevzel poveljevanje 1. brigadi.

Predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Jožef Jerovšek je prepričan, da so zadnje kadrovske odločitve posledica koncesij, ki jih je morala dati ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, ki je že ves čas mandata pod pritiskom vladnih strank Zares in LDS. V intervjuju za Reporter se sprašuje, »ali nista bila ministrica in vrh Slovenske vojske zaradi navzkrižnega ognja, v katerem se je znašla glede zakona o obrambi, dilem glede misije v Afganistanu in spreminjanja ali razdrtja pogodbe s Patrio, primorana dati koncesijo. Povsem mogoče je, da je to prav kadrovska koncesija.«A vrnimo se k odgovorom ministrstva za obrambo.

Načelnik generalštaba le pobudnik
V kontradmirala (primerljivi čin z generalmajorjem) sta vlada oziroma predsednik republike na predlog ministrice za obrambo povišala samo kapitana Renata Petriča. Kot so nam že pojasnili, je načelnik dal pobudo za povišanje več brigadirjev, ki izpolnjujejo formalne pogoje za to v letih 2010 in 2011. Na naše dodatno vprašanje, katere in koliko brigadirjev, nismo dobili odgovora, temveč le razlago, da načelnik ne predlaga povišanj za generale, oblikuje le pobudo ministru za obrambo za napredovanje brigadirjev, ki izpolnjujejo vse pogoje za povišanje. Pobuda še ne pomeni predloga, saj predloge za povišanje brigadirjev v generale pripravi minister za obrambo.


Zakaj pa ministrica ni oblikovala še kakšnega predloga za povišanje? Odgovor: »Konec leta 2010 je bil izreden rok za napredovanja. Po posvetovanju v okviru ministrstva za obrambo, v vladi in pri predsedniku republike je ministrica oblikovala predlog za povišanje kapitana Renata Petriča v čin kontraadmiral, kar je bilo soglasno podprto. Ministrica se bo podobno posvetovala tudi o drugih kandidatih, ki izpolnjujejo pogoje, in bodo ob doseženih soglasjih povišani v čin general v rednem roku leta 2011 ali 2012.«

Odgovor ne pušča dvoma: do čina generala je mogoče priti le s širokim političnim soglasjem. Zadnji, ki o tem odloča, je načelnik generalštaba. Še vedno pa ne vemo, kdo je v tem politično-diplomatskem postopku zavrnil pobudo načelnika za povišanje brigadirja Vladimirja Maherja v čin generalmajorja.

VEČ V TISKANI IZDAJI