pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gašpar Mišič pričakuje, da ga bodo povabili nazaj na čelo Luke Koper

Deli na:
Gašpar Mišič pričakuje, da ga bodo povabili nazaj na čelo Luke Koper

Foto: Bobo

Luka Koper in Gašpar Gašpar Mišič, ki jo slednji toži zaradi razrešitve z mesta predsednika uprave aprila 2014, sta danes na poravnavnem naroku izkazala pripravljenost za dosego sporazuma. O tem bosta morala sodišče obvestiti v roku 15 dni, sicer se bo postopek nadaljeval decembra. Gašpar Mišič pa še vedno razmišlja o povratku na čelo Luke.

Nadzorni svet Luke Koper je aprila lani seji razrešil Gašparja Mišiča z mesta predsednika uprave družbe, in sicer zaradi "nedelovanja uprave", kot je tedaj povedala predsednica nadzornega sveta Alenka Žnidaršič Kranjc. Štirje nadzorniki so glasovali za, štirje pa proti razrešitvi, medtem ko se je eden vzdržal. Ključen je bil glas Žnidaršič Kranjčeve, ki ima večjo težo.

Gašpar Mišič je na koprsko okrožno sodišče vložil tožbo proti Luki Koper zaradi ugotovitve ničnosti sklepa nadzornega sveta, hkrati pa vložil tudi denarni zahtevek v višini 200.000 evrov. Pri tem, kot je pojasnil pred današnjim narokom, zahteva tudi odškodninsko odgovornost nadzornega sveta. "Obnašanje predsednice nadzornega sveta je prešlo vse meje. Jaz sem jasno dal vedeti, da ne bom njen suženj, ne bom njen 'potrčko' v Luki Koper, da bom izbiral podizvajalce in zavarovalnice, ki jih ona določa," je povedal.

Po tem, ko je sodnica Anica Posega Čeč ugotovila obstoj volje obeh strani za poravnavo, je narok preložila na 18. december. Kot je po obravnavi pojasnil Gašpar Mišič, odvetnik Luke Koper ni izključil možnosti poravnave, nakar je tudi sam izrazil pripravljenost, da zadevo sporazumno zaključijo.

Luka bo poravnavni predlog pripravila v roku 15 dni, Gašpar Mišič pa za zdaj ne izključuje nobene možnosti. Čeprav ga je sodnica danes podučila, da sodišče ne more prisiliti nadzornega sveta, da ga sprejmejo nazaj na mesto predsednika uprave, pa bi se bil sam pripravljen vrniti.

"Pričakujem, da bo nadzorni svet po mirni poti priznal svojo napako in me bo seveda povabil nazaj na mesto predsednika uprave," je povedal Gašpar Mišič in dodal, da je razvoj v Luki od njegovega odhoda zastal in vse deluje po inerciji.

Pri tem se razrešeni prvi mož Luke sklicuje na sodni precedens, ki se je zgodil te dni, ter opozoril, da bi za razrešitev morala glasovati večina prisotnih nadzornikov. Sklep nadzornega sveta bi moral tako pasti že zaradi tega dejstva, poleg tega pa po njegovem ni bilo utemeljenih razlogov za razrešitev. "Kapitalska vrednost Luke Koper se je v času mojega poslovodenja podvojila," je spomnil.

Če do reintegracije ne bo prišlo, pa Gašpar Mišič računa na odškodnino, vendar zneska, ki bi ga še bil pripravljen sprejeti, ni razkril. V vsakem primeru pa ponudba, kot je dodal, "ne sme biti žaljiva glede na vse hudo, kar so mi storili". Pri tem Gašpar Mišič upa, da bo Luka ta znesek izterjala od nadzornikov, ki so sprejeli odločitev o njegovi razrešitvi.