pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gašpar Gašpar Mišič je še naprej šef Luke brez pogodbe o zaposlitvi

Deli na:
Gašpar Gašpar Mišič je še naprej šef Luke brez pogodbe o zaposlitvi

Foto: Bobo

Nadzorni svet Luke Koper včeraj ni podpisal pogodbe o zaposlitvi predsednika uprave Gašparja Gašparja Mišiča, saj je menil, da je prav, da pogodbo podpišejo novi nadzorniki, je po seji dejal namestnik predsednika nadzornega sveta Nikolaj Abrahamsberg. Nadzorniki tudi niso odločali o imenovanju Mitje Dujca za novega člana uprave.

Kot je po včerajšnji večurni seji, ki je bila sicer zadnja v tej sestavi - 7. oktobra bodo delničarji na izredni skupščini odločali o odpoklicu nadzornikov, predstavnikov kapitala - so člani nadzornega sveta po Abrahamsbergovih besedah menili, da je prav, da novo pogodbo, v kateri bodo opredeljene vse pravice in obveznosti, napiše nov nadzorni svet.

Na vprašanje, kakšen je potemtakem delovnopravni status Mišiča, je Abrahamsberg pojasnil, da je nadzorni svet sprejel sklep, da se Gašparju Mišiču za opravljeno delo "izplača ustrezen znesek, tako, kot bi sicer veljalo po zakonu in omejitvah, ki jih določa zakon oz. merila za velike gospodarske družbe".

Gašpar Mišič je sicer pričakoval, da se bodo dogovorili o sklenitvi pogodbe, a obenem pojasnil, da je takšna odločitev legitimna pravica nadzornikov.

Sicer pa je namestnik predsednika nadzornega sveta spomnil, da je že skupščina delničarjev zahtevala posebne revizije preteklega poslovanja družbe. Kot je dodal, je uprava korektno pripravila poročilo in podatke, "iz katerih je razvidno, da je v preteklosti dejansko prišlo do oškodovanja družbe". Nadzorniki so upravi zato naložili pripravo nadaljnjih poročil in ukrepov, da bi zadeve dokončno razčistili.

Med drugim je na mizo prišel predlog pogodbe za novo investicijo v podaljšanje pomola v znesku preko 9,5 milijona evrov. Po pogajanjih, ki jih je vodil Gašpar Mišič, se je pogodba znižala na 8,5 milijona evrov. To po mnenju Abrahamsberga "kaže, da strokovne službe v Luki niso ne strokovno ne odgovorno pripravile to pogodbo". Zato so upravi tudi predlagali razrešitev vodje investicij Roberta Levaniča.

Kot so naknadno sporočili iz Luke, se 8,5 milijonov evrov vredna naložba, ki jo je potrdil nadzorni svet, nanaša na izgradnjo zaledne skladiščne površine ladijskega priveza 7. C na kontejnerskem terminalu in je del širšega projekta podaljšanja južnega dela prvega pomola za povečanje zmogljivosti kontejnerskega terminala.

Upravi so po Abrahamsbergovih besedah sicer naložili tudi vložitev ustreznih odškodninskih tožb. Gašpar Mišič pa je glede možnosti vložitve kazenskih ovadb navedel, da bodo najprej opravili ustrezne notranje revizije in postopke, pri tem pa je dodal, da "bi Komisija za preprečevanje korupcije imela veliko dela v naši družbi, prav tako preiskovalni organi".

Glede imenovanja Dujca je Gašpar Mišič pojasnil, da se je odločil, da ga tudi v primeru uvrstitve te točke na dnevni red seje "ne bi žrtvoval na ta način". "Morda bomo kasneje, ko bo sestavljen nek nov nadzorni svet in bo pripravljen sprejeti tudi odgovornost za dolgoročno nadziranje poslovanja družbe Luka Koper, takrat o tem razpravljali," je dodal.

Ob tem je znova izpostavil, da je v času, odkar vodi Luko, ugotovil veliko anomalij, o čemer bodo v prihodnjih dneh podrobneje seznanili javnost. V družbi je bilo v preteklosti prisotno kadrovanje po načelih klientelizma in nepotizma, je poudaril ter izpostavil po njegovem mnenju neracionalno razporeditev dela, saj da tudi po tri vodje izmene delajo v isti izmeni.

Prejšnji predsedniki uprave so, tako Gašpar Mišič, družbo hote ali nehote oškodovali za več milijonov evrov. Ob tem je dodal, da mu je v prvih devetih dneh na čelu Luke uspelo preprečiti sklenitev škodljivih pogodb, ki bi družbo oškodovali za več kot 2,5 milijona evrov. Napovedal je še, da si bo prizadeval za sprejetje prioritetnega načrta investicij družbe.

Kot so sporočili iz Luke, so se nadzorniki včeraj seznanili tudi s poročilom o prihrankih pri izvajanju naložb družbe, ki so bile vključene v načrt naložb in investicijskega vzdrževanja za letos, a jih je uprava ustavila oz. s pogajanji dosegla nižjo ceno.

Naložbe in investicijska vzdrževanja, za katere je uprava menila, da niso nujni oz. je zanje izpogajala nižje pogodbene zneske, se nanašajo na nekatere projekte vzdrževanja in gradnje infrastrukture ter na plačila odškodnin zaradi spremembe namembnosti kmetijskih zemljišč. Odločitev o nadaljevanju nekaterih projektov vzdrževalne narave bo sprejeta po pridobitvi izvedenskih mnenj. Skupen znesek prihranjenih sredstev znaša 2,6 milijona evrov.

Gapšar Mišič se je obregnil tudi ob zunanje izvajalce, ki da "pridno zaračunavajo" svoje storitve. "Samo za piar izvajalca, ki nam je lani vodil Facebook stran in kvazi skrbel za stike z lokalno skupnostjo, je družba plačala 72.000 evrov letno, v letošnjem letu pa 32.000 evrov," je navedel in dodal, da je uprava sklenila prekiniti to pogodbo.

Uprava je predlagala tudi znižanje pavšala za odvetniški družbi Senica in Čeferin s 5000 na 3500 evrov "iz preprostega razloga, ker se toliko pač ne porabi". Ob tem pa Gašpar Mišič ne misli kar "ad hoc" preklicevati pogodb z drugimi odvetniškimi hišami, s katerimi ima Luka sklenjene pogodbe, saj zanje vodijo pomembne sodne procese.