sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

G. Preac: Sanje migrantov (največja grožnja) in slovenska neodločnost ter mencavost

Deli na:
G. Preac: Sanje migrantov (največja grožnja) in slovenska neodločnost ter mencavost

Foto: Bobo

To je najhujše, ko imaš sanje z neta, pa sanje s turško propagando in tihotapsko propagando. Prva, da se jih znebi, drugi, da zaslužijo. Ko si iz vojne, imaš sanje še večje, so vse sanje. Ali ko prihajaš iz prenaseljenega, revnega, preprostega sveta brez izobrazbe. Ko si musliman, je vse sanjanje o nebesih in 72 devicah.

Tihotapci jim obljubljajo takojšnjo službo, stanovanje, celo dekleta. Ki jih do poroke nimajo, največkrat nobene spolnosti, če ni moško-moška. Ko zgubiš sanje, pa si razočaran, potem pa jezen in nasilen. Na koncu bodo nemčijo še zasovražili. Ne razumem, kje so tu psihologi, sociologi, da predvidijo vse te probleme. Sanjajo o paradižu. V nemških, italijanskih taboriščih postanejo jezni, tudi nasilni, organizirajo se različne skupine po etnijah, veri, ločini.

Tretji svet pa je že v naravi zelo nasilen, nagel, nepotrpežljiv. In še tretji svet je zelo razvajen, sploh mladi fantje muslimani, ki jim vse počnejo mame, žene. In niso vajeni vzdrževati higiene, sploh pa ne v javnih skupnih prostorih. Zato je njihova ulica umazana. Nimajo priučene odgovornosti do drugih. Zato pač družbe ne delujejo ali pa slabo. Delujejo samo družine. Ampak tu so razdeljeni po spolu, ne več v družini, z množico prišlekov iz različnih držav. Med njimi tudi kriminalci, vojaki iz vojne, nepismeni, ljudje iz plemen. Obenem so navajeni le na svojo tradicionalno hrano in zavračajo tuje okuse, hrano. In enako bo v Sloveniji.

Zdaj si pa zamislite naše uslužbence pri RK in druge humanitarce, ki nikoli niso imeli stika s tretjim svetom, ki tega sploh ne bodo razumeli, kaj je tu narobe. Kako naivna je Evropa? In kako naivni so migranti. Vse skupaj pa je le tihotapska trgovina vmes. Humanitarstvo, pa psevdo ceneno človekoljubje žalostnih ljudi evrope, ki si tako kupujejo odpustke, je pa zakuhalo večino teh problemov. Vse več bo nemirov migrantov, potem tudi staroselcev in v getih, pa tudi napadov ekstremne desnice. Pa po možnosti še kakšna epidemija kje. Kar ves čas opozarjam, se uresničuje. Mi je žal, da se ne motim, ampak se je tu težko motiti, če si v 25. letih preživel po tretjem svetu najbrž polovica časa, če ne več.

Ste se kdaj vprašali, čemu je Slovenija majhna država, ki je v svetu nikoli nihče ne omenja - razen če ni vsa država pod vodo? – V četrt stoletja potovanj sem ob vsem branju tujih časopisov in spremljanju ostalih medijev Slovenijo zasledil morda petkrat - enkrat zaradi poplave, drugič zaradi kočevskega medveda v španskih pirenejih, tretjič zaradi potresa, četrtič zaradi velike zmrzali, petič zaradi človeškega prsta v bolnišnični kuhinji - nikoli pa zaradi umetnosti, znanosti, česa naprednega. Čas poštenosti in poštenega razmisleka o nas samih, o naši državi, o smislu naroda, o viziji za prihodnost, ali pa se slepiti dalje in neodločno vegetirati dalje. Kriza migrantstva nas mora zazreti v nas same, v smisel nekega naroda, v smisel človeštva in kakšnega človeštva.

Vlada je z mencavim in kratkovidnim ravnanjem Slovenijo pripeljala v mejno situacijo. Migrantsko krizo uporablja za odvračanje pozornosti od domačih problemov, od vizije države, naroda, ki je nima. Od izjav 'meje ne bomo zapirali' pred mesecem do današnjih izjav 'realna možnost je, da mejo zapremo'. Še vedno nobene jasne izjave. In kaj je tu vmes človekoljubnega? In če ni človekoljubje, je čisto taktiziranje, goljufija za medije in množice.

Seveda je neumno pričakovati, da je politika človekoljubna. Novo psevdo človekoljubje je utopija, laž, samolaganje, zdravljenje lastne žalosti, ceneno, poenostavljeno, hitro kupovanje modernih odpustkov. Ki uničuje Evropo. In posredno svet. Vsa humanitarnost doslej ni rešila ničesar, samo zamaskirala resnične težave tretjega sveta. Ki se samo še poglabljajo. Razkorak v razvitosti med zahodom in tretjim svetom se eksponentno povečuje. Eksplozija prebivalstva se v tretjem svetu ni umirila. Dela ni. Pritiski migracij so in se bodo z nadaljevanjem globalizacije in poenostavljanjem komunikacij ter posodabljanjem komunikacijske tehnologije še povečevali.

Ko potujem, učim po različnih šolah v slamih. Besede človekoljubje ne uporabljam, ker je nesmiselna in nepotrebna, ker je sama po sebi umevna. Pomoč z znanjem je bistvo delovanja vsakega normalnega človeka. Učenje in učiti je osnovni smisel človeka, človeštva - izmenjava znanj. Zame je učiti otroke tretjega sveta izmenjava znanj in ne pocukran idealizem z besedo človekoljubje oziroma hvalisavost, prepričevanje, da sem dober in prijazen človek. Človekoljubje je osnovni del človeka in ne nekaj zunanjega, ad hoc, posebnega - še posebej pa je neučinkovito in neumno, če je materialno in ne duhovno, ter nesistemsko. S sprejemanjem migrantov se prav v ničemer ne reši težava v državah, od koder bežijo. Večajo se samo težave v državah, ki sprejemanjo ali jih migrantstvo prečka. 
Če bi Slovenija mejo zaprla prvič in takoj in se jasno odločila, kar se bo morala po vsem mencanju zdaj, ne bi bilo novoustvarjenega tihotapskega in drugega koridorja. Slovenska vlada je tihotapcem s svojo neodločnostjo sporočala, da je Slovenija šibka, nesposobna država z lahkim prehodom. Po zaprtju meja na madžarskem se bo torej ves tok migrantov obrnil čez Slovenijo, ki ni pripravljena, ki nima ne mehanizmov, sredstev, orodja, kako učinkovito zavarovati mejo. Niti odločnosti, niti sposobnosti, niti jasne vizije.

Kot pa jo ima že od začetka višegrajska skupina. V politiki pač moraš pokazati odločnost, načelnost in pravočasnost ukrepanja. Če vlada podobno ravna na vseh področjih (v krizi pokažeš svoj pravi obraz), potem se bodo tudi v gospodarstvu pokazale, pač z zamikom, posledice slabih kompromisov, polovičarstva. Res pa je vprašanje, ali v Sloveniji obstaja kakšna načelna alternativa s hrbtenico in vizijo in širino ali pa je vsa družba postala nenačelna, kompromisarska, brez vizije in jasnosti.

Kriza migrantstva je kriza Evrope brez vizije, kriza politično-gospodarskega sistema v apatiji, pavperizaciji, neodločnosti oziroma nevodstvu - ker je samo prilagajanje javnemu mnenju, torej množici za naslednje volitve. Mnenje množice pa je zmeraj daleč od strokovnosti in dalekovidnosti. Neoliberalizem je državo privedel k miselnemu in drugemu polrazsulu.