slovenska policija Svet24.si

V Štepanjskem naselju razstrelili bankomat

oder, sunek vetra, nuevo1 Svet24.si

Video: Sunek vetra porušil oder. umrlo je devet ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 rešil vilo v Rožni ...

Slovenka leta 2023 Reporter.si

Slovenka leta Ana Petrič o tem, zakaj so jo šefi...

tadej pogačar (3) Ekipa24.si

Prizori, ki pogrejejo srce! Saj ne veš, kdo je ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

doncic gobert Ekipa24.si

Da ne zna igrati obrambe?! Dončić je s to noro ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Furs: Škof Saje ni utajeval davkov

Deli na:
Furs: Škof Saje ni utajeval davkov

Novomeški škof Andrej Saje - Foto: S. R.

Davčni in preiskovalni organi so leta 2022 prejeli kazensko ovadbo zoper novomeškega škofa dr. Andreja Sajeta. Ovadba mu je očitala, da ni pravilno prijavil svojih prejemkov za delo duhovnega pomočnika v Selah in Bajdišah v krško-celovški škofiji na avstrijskem Koroškem. Zdaj je Furs izdal odločbo z ugotovitvijo, da je škof Saje svoje prejemke prijavil pravilno.

Na spletni strani Slovenske škofovske konference je objavljena izjava škofa Sajeta, v kateri poudari, da davčna uprava nepravilnosti pri plačevanju dohodnine in davkov ni ugotovila. »S tem je zame zadeva zaključena in dokončno pojasnjena,« pravi Saje.

Delo je avgusta 2022 prvo objavilo podrobnosti prijave zoper Sajeta, v kateri je izpostavljeno, da avstrijske škofije duhovnikom na svojem teritoriju dajejo plačo, zato je dr. Andrej Saje duhovniško delo v Avstriji verjetno prejel plačo.

Ovaditelj je državne organe pozval, naj pregledajo, ali je Saje dohodke pravilno prijavil slovenskim oblastem. Ovadba je bila poslana na tožilstvo, finančno upravo (Furs) in urad za preprečevanje pranja denarja, v njej pa se je špekuliralo tudi o drugi škofovi lastnini.

Vohljanje po škofovih financah

To ni bil edini primer, ko je bil Saje na tarči zaradi prejemkov. Urad za preprečevanje pranja denarja je v obdobju, ko ga je vodil Damjan Žugelj, malo pred odhodom Janševe vlade brez pravne podlage pridobival podatke o Sajetovih bančnih računih.

Žugelj je malo pred svojo razrešitvijo uspel od Sajetove banke pridobiti za več let izpiskov transakcij s škofovega računa, kot podlago za vpogled v škofove finance pa je izkoristil omenjeno anonimno prijavo, o kateri so čez nekaj mesecev poročali nekateri mediji, med drugim tudi Delo.

Izjava škofa Sajeta glede pravilnosti prijave prejemkov v Avstriji

Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) je 9. maja 2024 izdala odločbo z ugotovitvijo, da sem svoje prejemke v krško-celovški škofiji na avstrijskem Koroškem prijavil pravilno.

FURS me je preiskoval zaradi anonimne prijave v letu 2022, ker naj ne bi pravilno prijavil svojih prejemkov iz naslova  maševanja oz. pastoralne pomoči v župnijah Sele in Bajdiše v omenjeni škofiji.

Davčna uprava nepravilnosti pri plačevanju dohodnine in davkov ni ugotovila.

S tem je zame zadeva zaključena in dokončno pojasnjena.

Msgr. dr. Andrej Saje, novomeški škof