državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Furs nad podkupljive zdravnike in dobavitelje medicinske opreme

Deli na:
Furs nad podkupljive zdravnike in dobavitelje medicinske opreme

Foto: Bobo

Preiskava Finančne uprave RS (Furs), ki je razkrila sumljiva izplačila farmacevtskih družb zdravnikom, je nadgradnja kriminalistične preiskave korupcije v zdravstvu iz leta 2013. Vrsti zdravnikov, ki jih kriminalisti in Furs sumijo jemanja podkupnin, bi se že kmalu utegnila pridružiti nova imena, piše današnji Večer.

Razkritje Fursa o denarnih tokovih dveh podjetij, ki prodajata medicinsko opremo, podjetji Emporio Medical in Valentis Pharmaceuticals, na avstrijske bančne račune nekaterih njihovih zaposlenih ter določenih zdravnikov je le zadnji obrat v širši zgodbi o preiskavah korupcije v zdravstvu, ki se je začela z odmevnimi kriminalističnimi preiskavami decembra 2013, piše časnik.

Še pred policijskimi preiskavami leta 2013 je zaokrožila anonimka o poslovanju Emporia Medical. Resni očitki v njej naj bi bili podkrepljeni z dokumenti, kmalu po anonimki so se v podjetju odločili za samoprijavo na Nacionalni preiskovalni urad (NPU), ki pa je bil po navedbah Večera že seznanjen z očitki iz omenjenega anonimnega dopisa.

Povod za anonimko je bilo po pisanju Večera izplačilo provizije znanemu ljubljanskemu ortopedu, ki naj bi bil v zameno za dodelitev javnega naročila od predstavnikov Emporia Medical zahteval provizijo v višini določenega deleža vrednosti posla. Denar naj bi kot donacijo nakazali na Društvo za razvoj ortopedije.

Emporio Medical, ki je "donacijo" dejansko plačal, se je tako v luči očitkov, ki so se zgrinjali nadenj, odločil, da ovadi tako samega sebe kot omenjenega zdravnika. Ovadbo so menda podkrepili s kopico dokazov sistemske korupcije v zdravstvu; na njeni ter na podlagi omenjene anonimke je začel delo NPU.

Del dokumentacije, zbrane v akciji decembra 2013, so kriminalisti prepustili Fursu, ki je nato sprožil še svojo preiskavo sumov davčnih utaj v spornih transakcijah. Tako so finančni nadzorniki prišli do avstrijskih podjetij Valentis in Newport Medical, ki ju obvladujejo lastniki Emporia, ljubljanska družina Jurkovič.

Prek tujih podjetij naj bi tekel tok provizij iz Slovenije na avstrijske račune 27 posameznikov. Po informacijah Večera je bilo le štiri ali pet avstrijskih bančnih računov v lasti uglednih zdravnikov, ki so nanj prejemali nelegalna plačila. Lastniki preostalih naj bi bili uslužbenci Emporia, ki jim je družba nanje nakazovala božičnice ter stimulacije za dobro delo.

Furs je s pomočjo avstrijske davkarije razkril za skupaj 1,16 milijona evrov neprijavljenih transakcij, od katerih ni bil plačan davek.

A kot navaja Večer, je podjetij, društev in posameznih zdravnikov, za katere so se že leta 2013 pokazali sumi kaznivih dejanj, še več. Preiskava, ki se je leta 2013 začela v zdravstvu, namreč zajema še več znanih farmacevtskih podjetij. Med njimi je po navedbah časnika tudi eden ključnih dobaviteljev UKC Ljubljana, družba Mark Medical.

Ni pa jasno, tako Večer, ali je Furs to podjetje vzel pod drobnogled, pa ni odkril nepravilnosti. Ob tem časnik navaja, da sta iz lastništva podjetja Mark Medical dva tedna po obisku kriminalistov izstopili zamejska skupina KB1909 (sicer lastnik tednika Mladina) in luksemburška firma Vega Finanz.

Po začetnih razkritjih iz leta 2013 je tako po oceni Večera preiskava sistemske korupcije v zdravstvu dobila nov zagon, vrsti zdravnikov, ki jih kriminalisti in Furs sumijo jemanja podkupnin, pa bi se že kmalu utegnila pridružiti nova imena. Po neuradnih informacijah časnika se je od preiskav iz leta 2013 za samoprijavo Fursu odločila še vsaj ena zveneča farmacevtska družba.