sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Davkarija preiskuje utaje v bolnišnicah

Deli na:
Davkarija preiskuje utaje v bolnišnicah

Foto: Arhiv Reporterja

Finančna uprava RS (Furs) preiskuje bolnišnice, ki zdravnikom poleg redne plače plačujejo še račune, ki jih ti bolnišnicam izstavljajo kot samostojni podjetniki ali na podlagi podjemnih pogodb. Doslej so ugotovili za okoli dva milijona evrov dodatnih davčnih obveznosti, poroča časnik Dnevnik.

Zdravnikom, ki so zaposleni v kateri od zdravstvenih institucij, zakon o zdravstveni dejavnosti po pojasnilih Fursa ne dovoli opravljanja zasebnih zdravstvenih dejavnosti oziroma zasebne zdravniške prakse, poroča današnji Dnevnik.

Kljub temu jih ima kar nekaj status samostojnega podjetnika. Plačila po pogodbah pa po ugotovitvah Fursa ne predstavljajo nič drugega kot plače zdravnikov, ki pa so v primerjavi s prihodki samostojnih podjetnikov veliko bolj obremenjene tako z davki kot prispevki.

Po poročanju Dnevnika so prve odločbe o plačilu ugotovljenih obveznosti davčnim zavezancem že izdali, medtem ko je nekaj postopkov še v teku. Doslej so tako ugotovili za okoli dva milijona evrov dodatnih davčnih obveznosti.

Direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Metod Mezek je za Dnevnik potrdil, da davčni nadzor poteka ali pa je napovedan v 12 bolnišnicah. Ob tem pa je pojasnil, da so bili direktorji bolnišnic zaradi kadrovskega deficita primorani sklepati razne vrste civilnopravnih pogodb.



Dodal je, da skupaj z bolnišnicami zdaj iščejo način, kako se odzvati na postopke finančne uprave, sicer pa gre po njegovem mnenju za sistemsko težavo.

Z njo je po Mezkovih besedah seznanjena tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, bo pa po njegovem mnenju potrebno medresorsko usklajevanje, torej z ministrom za finance Dušanom Mramorjem, pod čigar resor sodi finančna uprava.

Plačilu (premalo plačane dohodnine) pa se zagotovo ne bodo ognili tudi zdravniki, ki so delali hkrati še po podjemnih pogodbah.

Po informacijah Dnevnika naj bi davčni pregled med drugim potekal v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, Splošni bolnišnici Celje ter Splošni bolnišnici Ptuj. V slednji so ugotovili za pol milijona evrov neplačanih prispevkov za pretekla leta.