Revija Reporter
Slovenija

Frangež: Slovenija spremlja razmere v evropski avtomobilski industriji

STA
256

26. sep. 2024 10:35 Osveženo: 10:37 / 26. 9. 2024

Deli na:

Matevž Frangež

Sašo Švigelj

Slovenija po besedah državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Matevža Frangeža spremlja dogajanje v evropski avtomobilski industriji, ki se je znašla v težavah. Pred ministrskim zasedanjem v Bruslju je poudaril, da si je treba prizadevati za okrepitev položaja Slovenije v avtomobilski industriji, pri čemer komunicirajo z različnimi akterji.

Kot je Frangež povedal ob prihodu na zasedanje ministrov držav članic EU, pristojnih za konkurenčnost, so pričakovali, da se bo evropska avtomobilska industrija zaradi prihoda novih tehnologij in nove konkurence soočila s strukturnimi težavami.

"Situacijo spremljamo tako na makro ravneh, torej na ravni naših ključnih trgov, kot na mikro ravni, torej na ravni ključnih kupcev slovenske avtomobilske industrije," je dejal.

Pojasnil je, da je država že podprla dve strateški pobudi, namenjeni prehodu na električno mobilnost. Prva je misija GREMO (GREen MObility), ki jo je slovenska avtomobilska industrija vzpostavila kot zavezo k zeleni in digitalni preobrazbi do leta 2030.

Druga pa je julija podpisana strateška namera s skupino Renault o proizvodnji nove generacije električnega twinga v novomeškem Revozu. S tem želi Slovenija po besedah državnega sekretarja svoj položaj proizvajalke avtomobilov nadgraditi v položaj proizvajalke električnih vozil.

"Seveda pa je se treba vprašati, na kakšen način bomo podprli industrije, ki bodo zaradi tega soočene z upadom naročil. Vidimo, da se v predelovalni industriji nadaljuje trend iz leta 2023, torej precejšen upad naročil," je poudaril.

Dodal je, da želijo na ministrstvu z okrepljeno komunikacijo z evropskim avtomobilskim ekosistemom, slovenskimi proizvajalci in ključnimi nacionalnimi institucijami razmišljati o ukrepih, s katerimi bi Slovenija kljub veliki transformaciji okrepila svoj položaj v avtomobilski industriji. "Videti jo je namreč treba tudi kot priložnost, ne samo grožnjo," je povedal Frangež.

Ministri držav članic EU, pristojni za konkurenčnost, danes v Bruslju razpravljajo o poročilu nekdanjega predsednika Evropske centralne banke (ECB) Maria Draghija o okrepitvi konkurenčnosti evropskega gospodarstva.

Pričakovati je, da bodo v okviru razprave spregovorili tudi o težavah evropske avtomobilske industrije. V krizi se je med drugim znašel nemški avtomobilski velikan Volkswagen.