blagne helena 1_1_210 Odkrito.si

Bivši s tožbo nad Heleno Blagne, sodišče odločilo

strele, združeno kraljestvo, strela, nevihta Svet24.si

FOTO in VIDEO: Na Otoku udarila »mati vseh ...

Jure Kopušar – obrez!!! Svet24.si

Jure se boji blokade

Tovarna sladkorja Ormož Svet24.si

Razburil jo je slovenski sladkor iz Hrvaške

Selena Gomez Najstnica.si

Taylor Swift se je na odru pridružila Selena ...

Giorgos Parasiris; Savina Atai Njena.si

Družina Savine Atai se bo povečala za enega člana

ivona pavlovic Njena.si

Barovka Ivona na Tajskem takole dvigovala ...

Slovenija

FOTO: Kdo vse je prišel k Toninu na kavo – in h komu je moral Tonin iti sam

Deli na:
FOTO: Kdo vse je prišel k Toninu na kavo – in h komu je moral Tonin iti sam

Foto: twitter - Željko Vogrin, Franc Kangler in Matej Tonin

Novi predsedujoči NSi Matej Tonin je včeraj na pogovoru ob kavi gostil predsednika SD Dejana Židana, v preteklih dneh pa se je sestal še z Janezom Janšo, Mirom Cerarjem, Markom Zidanškom in Alešem Primcem. Včeraj zvečer sta na kavo prišla še Franc Kangler in Željko Vogrin iz Nove ljudske stranke, medtem ko Marjan Šarec sploh še ni odgovoril na povabilo.

Vse razen Cerarja mu je uspelo posaditi pred steno z logotipi Nove Slovenije in jih tam fotografirati. Cerar se je temu izognil tako, da je Tonin prišel k njemu na kavo.

Po Toninovih besedah sta včeraj z Židanom govorila predvsem o davkih na plače, strinjala pa sta se, da bodo dialog ohranili tudi v prihodnje. Kot je dejal Židan, so sicer imeli dobro komunikacijo tudi z dosedanjo predsednico Ljudmilo Novak.

Tonin je bil v izjavi po srečanju kratek. Izrazil je zadovoljstvo, da sta z Židanom našla skupini jezik, da se tako Socialni demokrati kot tudi NSi zavzemajo za znižanje obdavčitve plač. Sicer pa je pojasnil zgolj še, da bodo tudi v prihodnosti "ostali komunikacijski kanali odprti".

Židan je novinarjem povedal, da je na srečanju predstavil stališče SD. Kot je dejal, tudi slovenski ekonomisti vedo, da je v Sloveniji, ko seštejemo vse davke in takse, ta seštevek nižji kot v primerljivih državah, na primer v Avstriji in Nemčiji. Kar je v Sloveniji napaka, pa je, da so neprimerljivo bolj obdavčeni ljudje, pomembno manj pa dobiček in premoženje.

"In to je škodljiva obdavčitev in to je potrebno rešiti s prestrukturiranjem davkov," je poudaril tudi v izjavi za javnost in dodal, da bi z nekim hitrim prestrukturiranjem lahko hitro izboljšali življenjski standard vseh ljudi, ne le najrevnejšim, tudi drugim, srednjemu sloju, ki je pomemben za razvoj, inovativnosti, nove projekte v Sloveniji.

Ocenil je, da želita oba s Toninom narediti nekaj, da bo ljudem Sloveniji bolje in to so po njegovih besedah dobri temelji za pogovore. Seveda pa, kot je dodal, o vseh stvareh ne razmišljajo podobno ali enako.

Po njegovih besedah so imeli dobro komunikacijo tudi z dosedanjo predsednico NSi, mu je pa žal, da ni uspelo priti do tega, da bi bila NSi del neke širše koalicije, kar bi omogočilo, da bi bilo mogoče nekoliko manj ideoloških razprav, ki jih v Sloveniji ne potrebujemo.

Židan sicer ocenjuje, da se trenutna govorica NSi približuje govorici nemške kanclerke Angele Merkel in njene skupine znotraj Nemčije, več pa bo pokazalo obnašanje v prihodnje. Se je pa v Nemčiji njihova krščanska usmeritev precej prepletla s solidarno usmeritvijo, in to je nekaj, kar cenijo socialni demokrati v Nemčiji, pa tudi v Sloveniji, je dejal.

Tonin se je sicer že v ponedeljek srečal s predsednikom vlade in SMC Mirom Cerarjem, prvakom SDS Janezom Janšo (ki je namesto kave pil čaj), že prejšnji teden s predsednikom zunajparlamentarne SLS Markom Zidanškom ter včeraj s predsednikom zunajparlamentarne stranke Glas za otroke in družine Alešem Primcem. Odklonila pa sta ga prvak DeSUS Karl Erjavec in stranka Levica. Prvak Levice Luka Mesec naj bi Toninu menda obljubil, da pride na kavo, a je nato srečanje odpovedal. Danes se bo novi šef NSi srečal še z Alenko Bratušek.