Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Fištravec toži novinarja, ki je pisal, da se je župan zdravil zaradi zasvojenosti z mamili

Deli na:
Fištravec toži novinarja, ki je pisal, da se je župan zdravil zaradi zasvojenosti z mamili

Foto: Bobo

Mariborski župan Andrej Fištravec toži novinarja Svet 24 Gabrijela Toplaka zaradi obrekovanja, ker je ta aprila lani zapisal, da naj bi bil župan v tujini na zdravljenju zaradi zasvojenosti s prepovedanimi drogami. Toplak je na včerajšnjem predobravnavnem naroku na Okrožnem sodišču v Mariboru zavrnil očitke, sojenje pa se bo začelo 25. aprila.

Zasebna tožba je bila vložena zaradi članka na spletni strani Svet 24, v katerem je Toplak ob sklicevanju na neimenovane vire pojasnjeval nekajdnevno odsotnost župana Fištravca z njegovim domnevnim zdravljenjem na avstrijski kliniki zaradi zasvojenosti s prepovedanimi drogami.

Tožba se nanaša na kaznivo dejanje obrekovanja, za kar je v skladu s kazenskim zakonikom zagrožena denarna kazen ali zapor do enega leta. Po navedbah Fištravčevega odvetnika je novinar z navajanjem neresničnih informacij škodoval dobremu imenu in časti župana, zato slednji razmišlja tudi o odškodninski tožbi.

Toplak, ki krivde ni priznal, je v svojo obrambo ponovil, da je navajal zgolj trditve, o katerih se je govorilo in pisalo še pred objavo njegovega članka. V članku je tudi zapisal, da je v zvezi s tem naslovil uradno vprašanje na občinsko službo za stike z javnostjo, od katere ni dobil uradnega odgovora, ampak je prejel le telefonski klic županove sodelavke Simone Partlič, ki pa po njegovem prepričanju ni pristojna za dajanje takšnih informacij.

Kljub temu je v članek vključil njeno pojasnilo, da župan ni na bolniški temveč dopustu, saj mora biti doma z družino, ampak ne zaradi osebnih težav, temveč iz družinskih razlogov.

Prav na ta klic Partličeve se sklicuje tudi tožnik in pravi, da to dokazuje, da je Toplak že dan pred objavo spornega članka vedel, da informacije, ki jih je zapisal, niso resnične. Ker so članek povzemali tudi drugi mediji, naj bi župan trpel duševne bolečine.

Toplakova odvetnica po drugi strani meni, da ni mogoče trditi, da je župan trpel prav zaradi omenjenega članka, saj naj bi bilo na to temo napisanih že več člankov, o tem naj bi razpravljali tudi v pogovorni oddaji na televiziji.

Fištravec želi, da se na sojenju razjasni, da ni odvisnik, zato je pripravljen tudi na testiranje. "V izogib nadaljnjim špekulacijam naj me nekdo testira, pa bo stvar jasna," je dejal.

Po drugi strani Toplakova obramba napoveduje vložitev nasprotne tožbe zaradi izjav Fištravca po prvem predobravnavnem naroku, ki je bil sicer zaradi Fištravčeve odsotnosti preložen. Takrat naj bi Fištravec za nekaj medijev izjavil, da ga je Toplak označil za narkomana, kar pa ta nikoli ni napisal, je pojasnila njegova odvetnica.