pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Fišer: O odstopu ne razmišljam

Deli na:
Fišer: O odstopu ne razmišljam

Foto: Bobo

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer petkovo odločitev Državnotožilskega sveta (DTS), da kljub ugotovljenim kršitvam pri imenovanju Boštjana Škrleca ne bo predlagal njegove razrešitve, sprejema in spoštuje. Ob tem dodaja, da namerava kljub pozivom k odstopu nadaljevati delo na tožilstvu.

Kot je za STA zapisal Fišer, je DTS prvi organ, ki mu je dal možnost predstaviti dejstva in okoliščine, v katerih je februarja 2012 podal predlog za imenovanje Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva.

Pred obravnavo na DTS se je po Fišerjevih navedbah vnovič potrdilo, da je deloval v dobro tožilstva. "Imenovan je bil najprimernejši kandidat, pri tem pa niso bile kršene pravice nobenega udeleženca v postopku. Kot ugotavlja DTS, je državno tožilstvo pod tem vodstvom doseglo tudi očiten napredek pri pregonu najzahtevnejših kaznivih dejanj in se kadrovsko okrepilo," poudarja Fišer.

Po njegovih navedbah je sicer danes že 46. dan, ko se mu "neutemeljeno in z očitnim namenom podreditve tožilstva očita koruptivno ravnanje". "S tem se tožilstvu in meni povzroča nepopravljiva škoda, ki se še stopnjuje," pravi.

Odstopiti ne namerava, pozive k odstopu pa ocenjuje kot politične. Kot pravi, ga omenjeni pozivi le še utrjujejo "v prepričanju, da moramo na tožilstvu z dobrim delom nadaljevati".

Napoveduje še, da bo ekipa pod njegovim vodstvom, dokler bo na mestu generalnega državnega tožilca, "ne glede na pritiske, še odločneje delovala proti najhujšim oblikam kriminala in korupcije".

DTS je namreč v petek nadaljeval obravnavo poročila o očitanih kršitvah Fišerju, ki ga je za pravosodnega ministra pripravila predsednica Alenka Mežan. Med drugim je ugotovil, da je pri imenovanju Škrleca res prišlo do kršitve, vendar pa slednja po mnenju DTS ni take narave in teže, da bi mu omogočila predlagati Fišerjevo razrešitev.

Na odločitev se je v soboto odzval pravosodni minister Goran Klemenčič in med drugim sporočil, da je ocena o tem, ali lahko Fišer s potrebno legitimnostjo še opravlja funkcijo, glede na veljavno zakonodajo zgolj na njem samem. Podrobneje pa naj bi se Klemenčič odzval, ko bo prejel podrobno poročilo DTS. Enako je napovedal tudi predsednik vlade Miro Cerar. V SDS in NSi medtem proučujejo možnosti sprememb tožilske zakonodaje.