sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Filli in Kadunec sta edina kandidata za generalnega direktorja RTVS

Deli na:
Filli in Kadunec sta edina kandidata za generalnega direktorja RTVS

Marko Filli - Foto: Bobo

Na ponovljeni razpis za generalnega direktorja RTVS, ki se je iztekel v ponedeljek, sta po neuradnih podatkih prispeli le dve kandidaturi.

Poleg zdajšnjega v. d. generalnega direktorja Marka Fillija, ki je za STA kandidaturo tudi potrdil, jo je vložil še nekdanji pomočnik generalnega direktorja RTVS za poslovno področje Igor Kadunec.

Razpisna komisija bo Fillijevo in Kadunčevo kandidaturo pregledala najkasneje do petka. Seja, na kateri bo programski svet odločil o veljavnosti kandidatur, bo 10. aprila, na seji 24. aprila pa bo glasoval o kandidatih.

Filli in Kadunec sta kandidaturi vložila tudi na prejšnjem razpisu, vendar je Kadunčevo programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) prepoznal kot nepopolno. Svetniki januarja niso izvolili novega direktorja, saj noben kandidat ni zbral zadostne podpore. Za zaprtimi vrati so se odločali med Fillijem, nekdanjim vodjem produkcije Televizije Slovenija Igorjem Rozmanom in nekdanjim ministrom za kulturo Urošem Grilcem.



Za izvolitev na direktorsko mesto bi moral kateri od treh kandidatov zbrati najmanj 15 glasov, kar pa se tudi po več glasovalnih krogih ni zgodilo. V zadnjem krogu se je programski svet izrekal zgolj o Filliju, a mu tudi ni namenil dovolj glasov. Svet se je odločil za ponovitev razpisa, čeprav je imel tudi možnost, da bi glasovanje ponovil čez 14 dni.

Programski svet je sicer v ponedeljek gostil tematsko konferenco o javnosti sej in varstvu osebnih podatkov. V letošnjih postopkih izbire varuha pravic gledalcev in poslušalcev ter generalnega direktorja RTVS se je namreč svet soočil s vprašanjem varstva osebnih podatkov kandidatov, ki je odmevalo tudi v zainteresirani javnosti.

Svet je izhajal iz razlag pravnih norm, ki varstvo osebnih podatkov postavljajo nad pravico javnosti dostopati do informacij o kandidatih ter na predlog predsednika sveta Mirana Zupaniča v obeh postopkih odločal na zaprtih sejah. Na ponedeljkovi konferenci pa je prevladalo stališče, da varstvo osebnih podatkov kandidatov ne sme biti razlog ali celo izgovor za to, da bi bila seja 24. aprila, ko bodo svetniki izbirali novega generalnega direktorja, zaprta za javnost.