stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Fides navija za mediacijo odvetnikov, vlada mlačna do predloga

Deli na:
Fides navija za mediacijo odvetnikov, vlada mlačna do predloga

Sindikat Fides je zdravniško stavko, ki traja že osmi teden, začel 15. januarja. - Foto: Sašo Radej

Iz Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so sporočili, da so z optimizmom sprejeli prejeto pobudo za pomoč pri mediaciji v okviru mediacijskega centra odvetniške akademije pri Odvetniški zbornici Slovenije. Ob tem pozivajo vladno stran, da tudi sama sprejme ponujeno pobudo in da aktivnosti začnejo čim prej.

Ob tem so dodali, da so torkovi pogovori s predsednikom vlade Robertom Golobom, ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel in vladno pogajalsko skupino vendarle prispevali k temu, da bodo v sindikatu Fides po osmih tednih stavke prejeli konkreten pisni predlog reševanja stavkovnih zahtev.

"A so pogovori razkrili tudi, da si vsebino že podpisanih sporazumov obe strani razlagata drugače, kar nas v sindikatu skrbi," so navedli v sporočilu za javnost. Zato so takoj predlagali, da se na pogajanja vključi mediatorja, ki bi jim to zagato pomagal razrešiti, vendar vladna pogajalska stran v torek odgovora na to ni podala, so poudarili.


Čeprav so zadovoljni, da so se zadeve začele premikati, ne morejo zanemariti dejstva, da imajo z vlado že podpisana dva sporazuma, za katera ocenjujejo, da sta dobra popotnica za prihodnjo stabilizacijo zdravstvenega sistema.

Po drugi strani pa je namestnik vodje vladne pogajalske skupine Denis Kordež, sicer državni sekretar na ministrstvu za zdravje, povedal, da se na torkovih stavkovnih pogajanjih s Fidesom nobena stran ni odločila za mediacijo. "V kolikor se kakršnakoli potreba po mediaciji pojavi bolj konkretno, potem bo pač to stvar, ki jo bo treba obravnavati na naslednjih pogajanjih," je dejal.

Sindikat Fides je zdravniško stavko, ki traja že osmi teden, začel 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.