markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

stankica filerji Njena.si

Sanjski moški: Stankica iznakažena po lepotnem ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

Slovenija

FAZ: Slovenska levica si pred volitvami spet pomaga z afero Patria

Deli na:

Levo usmerjene stranke v Sloveniji so se pred nedeljskimi lokalnimi volitvami v želji po preprečitvi grozečega slabljenja svojega položaja poslužile recepta, ki se je obnesel že pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami. Ta se imenuje Patria, v današnji izdaji piše nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Levo usmerjene stranke v Sloveniji so se pred nedeljskimi lokalnimi volitvami v želji po preprečitvi grozečega slabljenja svojega položaja poslužile recepta, ki se je obnesel že pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami. Ta se imenuje Patria, v današnji izdaji piše nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Kot navaja FAZ, po eni izmed javnomnenjskih raziskav dve tretjini Slovencev menita, da je vlada socialdemokratskega premiera Boruta Pahorja odpovedala, predvsem na gospodarsko-političnem področju.

Časnik spomni, da je prejšnja konservativna slovenska vlada leta 2006 s finskim podjetjem Patria sklenila pogodbo o dobavi 135 oklepnikov v višini 278 milijonov evrov. Pri poslu so, tako ko je pri nabavi orožja običajno, sodelovali lobisti.

Pogodba s Patrio je vključevala protikorupcijsko klavzulo, ki bi Sloveniji omogočila, da od nakupa odstopi, če bi bile v poslu plačane podkupnine. A čeprav bi leve stranke posel rade stornirale, se Pahorjeva vlada obotavlja pred sklicevanjem na omenjeno klavzulo - ker dokazov o podkupninah nima, poudarja FAZ.

Finska televizija je le nekaj tednov pred parlamentarnimi volitvami leta 2008 poročala, da naj bi finski koncern podkupil tedanjega konservativnega premiera Janeza Janšo. To govorico so nekemu finskemu novinarju nastavili v krogih leve opozicije, po ovinku pa se je tako rekoč "oprana" vrnila v slovensko predvolilno tekmo, poudarja FAZ.

Janša se je moral zaradi podtikanj o korupciji zagovarjati. Vložil je pet tožb zaradi obrekovanja, a nobene med njimi doslej še niso obravnavali. Prav tako dve leti ni bilo storjenega nič, da bi očitke o korupciji preverili pred sodiščem. Primer Patria je miroval - vse dokler ni bil ravno ob začetku kampanje za lokalne volitve vložen obtožni predlog zoper Janšo in še štiri osebe.

Vodja opozicije je novico izvedel iz časopisov, ki so po pisanju FAZ skoraj izključno v lasti levih oligarhov. Državno tožilko Branko Zobec Hrastar je Janša obtožil, da sodeluje v politični intrigi. Pri tem FAZ izpostavlja, da je omenjena tožilka soproga enega od agentov komunistične tajne službe, ki sta leta 1988 takratnega disidenta Janšo aretirala zaradi "veleizdaje". Ko je bil Janša premier, pa so moža tožilke zaradi hudega disciplinskega prekrška odpustili iz obveščevalne agencije Sova.

Janša je obtožni predlog sedaj objavil na internetu. Pri tem zanika, da bi sam ali njegova stranka od koncerna Patria zahteval ali prejel podkupnino. Je pa vsekakor mogoče, da so v posel vpleteni "posredniki" njegovo ime zlorabili, sklene FAZ.