nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

FAZ: Kučanov recept za uspeh je v prodajanju starega vina v novih steklenicah

Deli na:
FAZ: Kučanov recept za uspeh je v prodajanju starega vina v novih steklenicah

Foto: Bobo

Tuji časniki v današnjih izdajah komentirajo izide nedeljskih parlamentarnih volitev v Sloveniji. Nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) kritično gleda na zmago političnega outsiderja Mira Cerarja brez ekipe in programa, avstrijski Der Standard pa ocenjuje, da Slovenija hrepeni po normalnosti.

FAZ v članku z naslovom Mož, ki ga nihče ne pozna, poudarja, da je na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Sloveniji s 35 odstotki glasov zmagal outsider Miro Cerar, čigar politična stališča skoraj niso znana, temveč je volivcem obljubil le "nov obraz", ki bo prispeval k preobratu v državi.

Omenja tudi, da ima Cerarjeva stranka, tako kot zmagovalka zadnjih volitev pred tremi leti Pozitivna Slovenija, podporo nekdanjega vodje slovenske komunistične partije in dolgoletnega predsednika Milana Kučana, ki vleče niti iz ozadja.

"Kučanov recept za uspeh je v prodajanju starega vina v novih steklenicah," poudarja časnik. V duhu Kučana in njegovih tovarišev je po pisanju časnika tudi Cerarjeva obljuba, da ne bo dovolil na oblast opozicijskemu vodji Janezu Janši in njegovi SDS, ki je volitve označila za nelegitimne in jih primerjala z volitvami v Belorusiji in Rusiji.

FAZ ob tem izpostavlja tudi, da bi v Sloveniji lahko že kmalu imeli nove predčasne volitve, kar je napovedal zaprti nekdanji premier Janša. Omenja, da je SDS dobila le 21 odstotkov glasov in pristala na drugem mestu, med drugim tudi po zaslugi indične sodbe v primeru Patria.

"Predstava, da bi moral predsednik države sestavo vlade poveriti zmagovalcu v zaporu, je verjetno prestrašila tudi številne volivce, ki so prepričani o Janševi nedolžnosti," med razlogi za slab izid za SDS omenja avtor članka Karl-Peter Schwarz.

Ob tem ocenjuje, da čudaškega izida volitev ni moč pripisati zgolj neobičajnemu datumu volitev sredi turistične sezone niti aferi Janša, razmere pa primerja z uspehom outsiderjev na nedavnih volitvah na Češkem in Slovaškem.

"Tudi Čehi in Slovaki ne marajo svojih starih politikov, a vseeno jim niso toliko nenaklonjeni, da bi se zanesli na smešno molčečega novinca, ki nima niti usklajene ekipe niti programa," je še kritičen FAZ.

Tudi dunajski Der Standard izpostavlja, da Cerar nima pravega strankarskega programa, nobenih izkušenj kot politik in ni izrazil svojega stališča o ničemer, a so Slovenci 50-letnega pravnika kljub temu izvolili, ker je preprosto "tako prijazen in normalen".

Časnik ocenjuje, da bo Cerar kot premier zaradi pomanjkanja izkušenj ob izkušenih koalicijskih partnerjih, ki bodo pritiskali nanj, najverjetneje igral vlogo moderatorja. Ob tem izpostavlja, da je v javnosti znan kot miren in trezen človek, ki se zavzema za politično kulturo, po kateri številni hrepenijo.

Avstrijska tiskovna agencija APA pa poroča, da je Avstrijska ljudska stranka (ÖVP) podprla sestrsko stranko SDS in poudarila, da je ravnanje dosedanje vlade z vodjo konservativcev Janšo vprašljivo. Vodja poslanske skupine stranke Reinhold Lopatka je še poudaril, da ima vsaka stranka pravico izpodbijati izide volitev.