Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Samo v Sloveniji: farmacevtka Monika Sonc, ki je bila obtožena v podkupovalni aferi, je dobila odličje za življenjsko delo!

Deli na:
Samo v Sloveniji: farmacevtka Monika Sonc, ki je bila obtožena v podkupovalni aferi, je dobila odličje za življenjsko delo!

Monika Sonc - Foto: zajem zaslona/Pop TV

Vodja lekarne na Onkološkem inštitutu Monika Sonc je bila pred tremi leti skupaj s še 14–imi akterji obtožena v aferi podkupovanja v zdravstvu. A kaznivo dejanje je v njenem primeru zastaralo, Slovensko farmacevtsko društvo pa ji je v četrtek podelilo najuglednejše priznanje: Minařikovo odličje za življenjsko delo.

V veliki aferi podkupovanja v zdravstvu je specializirano državno tožilstvo pred tremi leti vložilo obtožnico zoper 15 oseb. Osem zdravnikov, njihova družinska člana, dve farmacevtki in tri komercialiste iz firm, ki so dobavljale medicinski material. Monika Sonc je bil obtožena, da je kot vodja lekarne Onkološkega inštituta od zastopnikov družbe Valentis Pharmaceuticals kot protiuslugo za pridobitev in ohranitev naročil farmacevtskih izdelkov od avgusta 2008 do aprila 2009 prejela najmanj 13.655 evrov nedovoljenih nagrad.

V času, ko je postala obtožnica pravnomočna (aprila 2019), so štiri kazniva dejanja očitana petnajsterici že zastarala. Med njimi tudi tisto glede Sonceve (zastaralni rok deset let). Kriminalisti NPU so decembra 2013 v veliki akciji po Sloveniji opravili številne hišne preiskave v tej korupcijski zadevi. Toda Specializirano državno tožilstvo je šele marca 2016 na okrožno sodišče v Ljubljani vložilo zahtevo za sodno preiskavo, ki je bila uvedena šele decembra tega leta. Po sodni preiskavi je bila avgusta 2018 vložena obtožnica, pravnomočna je postala aprila 2019.



Februarja letos je sodišče del akterjev obsodilo. Zdravnike Vaneta Antoliča, Roka Vengusta, Sama Karla Fokterja in Roberta Janeza Cirmana je spoznalo za krive nedovoljenega sprejemanja daril od podjetja Emporio Medical, pri katerem so zdravniki za protiuslugo še naprej naročali medicinski material določenega proizvajalca. Nekdanjega komercialista v podjetju Emporio Medical Darka Žafrana pa je sodišče spoznalo za krivega nedovoljenega dajanja daril. Sodbe še niso pravnomočne.

Vrnimo se k farmacevtki Moniki Sonc. Pri Slovenskem farmacevtskem društvu so glede njenega odličja za življenjsko delo zapisali, da je »na področju onkološke farmacevtske dejavnosti s svojo samoiniciativnostjo, prodornostjo, vztrajnostjo in doslednostjo omogočila razvoj in napredek«.