Revija Reporter
Slovenija

Falcon je lani 12-krat letel na pomoč

STA

4. jan. 2018 6:00

Deli na:

Sodelovanje vseh, ki skrbijo za transport organov, je dobro organizirano.

Slovenija-transplant

Dežurne posadke letalstva Slovenske vojske so lani s helikopterjem na pomoč poletele 472-krat, s Falconom pa 12-krat.

Samo decembra so petkrat sodelovale pri reševanju v gorah in devetkrat poskrbele za nujne helikopterske prevoze ter prepeljale 19 poškodovanih ali obolelih, so sporočili iz Slovenske vojske (SV).

Poleg reševanj v gorah in nujnih helikopterskih prevozov so bile posadke SV decembra vključene tudi v izvidovanje območij, prizadetih ob nedavnih naravnih nesrečah.

Dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske so lani v reševalnih akcijah posredovale 472-krat, od tega so 293-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, 19-krat za prevoz inkubatorja, enkrat za prevoz organa za presaditev, 141-krat so posredovale pri reševanju v gorah in 18-krat sodelovale pri gašenju požarov. Pri tem so prepeljale 488 poškodovanih ali obolelih in nekaj več kot 1000 reševalcev, na pogorišča odvrgle 460.000 litrov vode ter skupaj naletele 582 ur, so navedli v SV.

Dežurne posadke 152. letalske eskadrilje Slovenske vojske so v letu 2017 z letalom Falcon izvedle 12 prevozov za potrebe zavoda Slovenija Transplant. Od podpisa pogodbe o sodelovanju med ministrstvom za obrambo in Zavodom za presaditev organov in tkiv Slovenija Transplant marca 2015 so dežurne posadke letala Falcon do danes izvedle 29 prevozov, so navedli v SV.

Kot so poudarili, je sodelovanje v sistemu zaščite, reševanja in pomoči ena temeljnih nalog 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske. Za medbolnišnične prevoze, reševanje v gorah in na težko dosegljivih območjih sta na vojaškem delu Letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v vidnem delu dneva pripravljena helikopterja Slovenske vojske. Opremljena sta z elektromotornim vitlom, ki omogoča dvig poškodovancev in reševalcev v helikopter, ter z osnovno opremo za oživljanje in spremljanje vitalnih funkcij obolelega. Tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa sta v 15 minutah pripravljeni za polet.

V SV so ob tem opomnili, da v gorah vladajo zimske razmere. Tistim, ki se v prihodnje nameravajo odpraviti na gorske ture, svetujejo, naj spremljajo opozorila o razmerah v gorah ter naj se na turo odpravijo le ustrezno opremljeni in telesno pripravljeni.