požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Fajonova poslala ostro pismo Janši

Deli na:
Fajonova poslala ostro pismo Janši

Tanja Fajon - Foto: Bobo

Predsednica SD Tanja Fajon je predsednika vlade Janeza Janšo z javnim pismom pozvala k takojšnjemu izplačilu zapadlih obveznosti države do Slovenske tiskovne agencije (STA). V njem je zapisala, da si je vlada z ignoranco ter sprenevedanjem dovolila zlorabiti javni interes, katerega nosilka v medijskim prostoru je prav STA.

Fajonova je ob tem opozorila, da je STA zaradi blokade izplačevanja zakonsko določenih obveznosti s strani vlade pred stečajem.

"Pogojem, ki jih STA postavljate za izvršitev zakonsko obvezujočega izplačila sredstev ne verjame nihče, verjetno tudi sami ne. Še več, slovenska pravna in strokovna medijska javnost, opozicijske stranke ter najvišji predstavniki Evropske unije vas dnevno pozivamo k spoštovanju slovenske in evropske zakonodaje, ki narekujeta vladno financiranje agencije v delu opravljanja javne službe, čemur se s ciničnimi izgovori izogibate, pozivom pa posmehujte," je zapisala predsednica opozicijske SD.

V primeru stečaja STA, ki mu bomo ob nadaljevanju ignorance verjetno priča že v naslednjem mesecu, bo aktualna vlada po njenem mnenju odgovorna za načrtno in namerno zrušitev enega izmed stebrov javnega interesa slovenske družbe in njene pravice do informiranosti, do svobode in pluralnosti medijev.


Namesto da bi te vrednote aktualna vlada ščitila, kot bi jih morala vsakokratna, jih ima raje za talca v službi svojih političnih interesov, za orodje političnega obračunavanja in utrjevanja avtoritarnosti svojega delovanja, je še dodala.

Pri nastalih razmerah, za katere kolektivno odgovornost nosi celotna vlada, po njenem mnenju ne gre več za retorično vprašanje, ali bi ta morala slediti zakonu, ustavi in javnemu interesu, pač pa vse bolj za potrjeno tezo o odgovornosti in pričakovanih sankcijah vlade in njenih predstavnikov, ki namerno, načrtno in zavedajoč se zakonskih kršitev rušijo STA in s tem javni interes države.

Fajonova je zato Janši še napisala, da državljanom dolguje pojasnilo, opravičilo, predvsem pa takojšnjo in odločno reakcijo, torej izplačilo zapadlih in tekočih zakonskih obveznosti do STA.

Urad vlade za komuniciranje (Ukom) je prejšnji teden sporočil vodstvu STA, da zavrača plačilo mesečnega zahtevka tudi za julij. STA tako ostaja brez državnega financiranja, ki ga za izvajanje javne službe predvidevata zakon o STA in sedmi protikoronski zakon, že 245 dni.