poroka, nevesta Svet24.si

Razsipna nevesta razjezila svate: če poročni ...

gorski-karabah, izseljevanje Svet24.si

Foto: Eksodus Armencev iz Gorskega Karabaha, čez ...

Uroš Brežan Necenzurirano

Dajejo posel samemu sebi – država pa jih za to ...

franc rode bobo Reporter.si

Moralni bankrot slovenske Cerkve: cerkveno elito ...

doncic Ekipa24.si

Dončić in vroča ameriška zvezdnica Taylor ...

Globalna Ureditev AI: Poudarek je na potrebi po mednarodni regulaciji za zagotavljanje varnega razvo Odkrito.si

Zloraba umetne inteligence - pot v množično ...

maribor viole dw Ekipa24.si

Kaj so Viole na zagovoru pred tekmo povedale ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Fajon: Pričakujem ustanovitev novih ministrstev in nekaj menjav

Deli na:
Fajon: Pričakujem ustanovitev novih ministrstev in nekaj menjav

Luka Mesec in Tanja Fajon - Foto: Bobo

Predsednica SD Tanja Fajon je zadovoljna z rezultatom današnjih referendumov, sporočilo ljudi je po njenem mnenju, da koalicija in vlada pod vodstvom Roberta Goloba uživata zelo močno zaupanje. Čas bi bil, da tudi opozicija sprejme, da ni čas za blokade, ampak da bi lahko sodelovali pri dobrih zakonih, je dejala v izjavi ob objavi neuradnih izidov.

Referendumi so bili po njenih besedah preizkušnja vlade, kljub kompleksnim temam pa so dobili močno zaupanje ljudi. S solidno podporo bodo s še večjim zagonom delali naprej.

Napovedala je, da ne bo dneva za počitek, že jutri bodo šli po poti novih sprememb, da se bodo lahko osredotočili na vprašanja podnebja, stanovanj in medgeneracijskega sodelovanja. Hkrati pa bodo pomagali ljudem prebroditi težave z energetsko in prehransko krizo. "Čaka nas veliko izzivov," pravi.

Rekonstrukcije vlade ne pričakuje, temveč ustanovitev novih ministrstev in nekaj menjav znotraj resorjev, ki so vsem poznane. "Mislim, da so tudi ministrska imena vsem poznana," je dejala.


Dodala je, da bi bil čas, da opozicija sprejme, kar ji ljudje sporočajo - da ni čas za interpelacije, blokade zakonov in referendume, ki jemljejo energijo in ne dajejo zaupanja ljudem, ki so vladno koalicijo izvolili. Čas je tudi, da opozicija spozna, da s takim preigravanjem ne bo uspela in da bi namesto tega lahko sodelovali pri dobrih zakonih, je dejala. Glede na "dinamiko polen opozicije" sicer kmalu pričakuje spet nova, a to vladno koalicijo le utrjuje in povezuje, pravi.

Volivci so danes odločali, ali naj se uveljavijo spremembe zakona o vladi, spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi in novela zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), kot jih je sprejel državni zbor. S podpisi volivcev podprto zahtevo za razpis referendumov je vložila stranka SDS.

Na vprašanje o tem, kakšno sporočilo je dobil prvak SDS Janez Janša, pa je dejala, da je po dolgi kilometrini v politiki realno gledano "mogoče čas, da daš novi generaciji tudi priložnost". "Vsak pa naj sam presodi, kaj mu volivke in volivci sporočajo," je dodala.

Zakon je na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti glasuje najmanj petina vseh volilnih upravičencev. Glede na zadnje podatke o številu volivcev bi moralo tokrat proti uveljavitvi vsakega izmed zakonov glasovati 338.869 volivcev.