stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Factor banka prodaja za 376 milijonov evrov kreditnih poslov

Deli na:
Factor banka prodaja za 376 milijonov evrov kreditnih poslov

Foto: Bobo

Factor banka, ki je od septembra v postopku nadzorovane likvidacije, je danes objavila vabilo zainteresiranim vlagateljem za nakup kreditnih poslov, ki se normalno odplačujejo. Gre za skupaj 517 posojil s spremljajočimi zavarovanji, ki so konec lanskega novembra predstavljali skupno bruto izpostavljenost v višini 376,4 milijona evrov.

Na komitente z boniteto A in B odpadejo 104 posojila v bruto izpostavljenosti 37,7 milijona evrov, 72 posojil v vrednosti 32,5 milijona evrov odpade na komitente z boniteto C, 132 poslov pa je posojil fizičnim osebam (5,6 milijona evrov). Posojil komitentom A, B in C, kjer je vir sredstev SID banka, je 106 v skupni vrednosti 63,8 milijona evrov.

Po izpostavljenosti najpomembnejši del predstavljajo projekti, ki jih je banka financirala v Sloveniji, Bolgariji, Ukrajini, Hrvaški in na Kosovu, pri čemer tisti, pri katerih so sprožene tožbe, niso vključeni. Gre za skupaj 89 poslov, ki predstavljajo bruto izpostavljenost 229,9 milijona evrov.

Banka vabi vse zainteresirane osebe, da najpozneje do 10. februarja izrazijo svoj interes oz. podajo nezavezujoče ponudbe in pristopijo k nadaljnjim korakom. Izbranim interesentom bo omogočila skrbni pregled, na osnovi katerega pričakuje zavezujoče ponudbe. Po časovnici naj bi se pogodbe za nakup kreditnih poslov podpisalo do konca marca.


Factor banka želi postopke, s katerimi želi prodati pomemben del svojih kreditnih izpostavljenosti, zaključiti do polletja.

S prodajo se želi poleg unovčenja sredstev banke v okviru postopka nadzorovane likvidacije strankam banke omogočiti enostaven prehod na poslovanje z drugimi bankami.

Factor banka je tako kot mariborska Probanka od 6. septembra lani v postopku nadzorovane likvidacije. Proces prestrukturiranja, ki predvideva postopno prenehanje poslovanja obeh bank, bo po načrtu končan do konca leta 2016.

Država za nadzorovan potek likvidacije Factor banke, ki izkazuje primanjkljaj premoženja v višini 258 milijonov evrov, jamči z državnim poroštvom v vrednosti 540 milijonov evrov. Država je konec decembra Factor banko dokapitalizirala za 269 milijonov evrov in postala njena 100-odstotna lastnica.