Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Evropski tabor NSI

Deli na:

Rezultata evropskih volitev "ne bodo določili v centralah največjih strank, rezultat bodo določili naše volivke in volivci", je na Evropskem taboru NSi dejal nosilec strankine liste za evropske volitve Lojze Peterle. Prav tako po njegovo na volitvah ne bo zmagala levica, NSi pa lahko dobi vsaj dva mandata.

Rezultata evropskih volitev "ne bodo določili v centralah največjih strank, rezultat bodo določili naše volivke in volivci", je na Evropskem taboru NSi dejal nosilec strankine liste za evropske volitve Lojze Peterle. Prav tako po njegovo na volitvah ne bo zmagala levica, NSi pa lahko dobi vsaj dva mandata.

Velike stranke bi namreč želele, tako Peterle, "z metodo političnega centralizma določiti rezultat". Sam nasprotno meni, da bomo doživeli drugačen rezultat od tistega, ki velikim strankam napoveduje veliko poslanskih mest.

Ob tem je spomnil, da je NSi leta 2004 "manjkalo samo 5000 glasov, da bi imeli tri poslance", zato je prisotne pozval, naj imajo ambicijo, "ker bo to koristilo Sloveniji".

Glede nekaterih napovedi, da se na volitvah 7. junija obeta zmaga levice, pa je ocenil, da "če so to edini odgovori na krizo, kar je pokazala v šestih mesecih slovenska vlada, potem levica ne samo, da ne more, tudi ne sme zmagati".

"Poslušamo naše tekmece, posebej gospoda Thalerja, ki ne zamudi prilike, da ne bi očrnil evropske desnice, ji prisodil krivde za stanje, kakršno je, in pozval k radikalnim ukrepom in seveda k zmagi levice, ki naj bi imela monopol nad socialo v Evropi in v svetu," je dogajanje v kampanji ocenil Peterle.

Ob tem je poudaril, da "nihče iz te koalicije ne more učiti Slovencev o sociali, če z vednostjo in odgovornostjo te vlade lahko nekdo odnese milijon evrov iz ljubljanske banke".

Prav tako je kot nepotrebne zavrnil nove ideološke delitve ter napovedal, da bodo ob ponovni izvolitvi "iskali kompromise, tudi z levico". Kot zavajajoče pa je ocenil, če "najavljajo, da bo levica prevzela oblast v Evropskem parlamentu. Nihče sam ne more prevzeti oblasti".

"Karl Erjavec, če bi bil slučajno izvoljen, nima skupine, v kateri bi lahko uveljavljal interes Slovenije ali slovenskega gospodarstva," je prednosti dejstva, da je NSi del širše grupacije Evropske ljudske stranke, navedel Peterle.

Dotaknil se je še krize in stanja v gospodarstvu ter kot problem Slovenije izpostavil, da "danes denar ne kroži. Evropa je v povprečju uporabila 30 odstotkov državnih jamstev, v Sloveniji ta odstotek ne doseže niti številke ena".

Po njegovo je treba vlagati v slovensko gospodarstvo, zlasti v majhna in srednja podjetja, "ker je tam najboljša sociala, ne da se deli male evre sem in tja". "Ta vlada ni na strani dela, je na strani kapitala," je nadaljeval.

Glede obljube prvaka DeSUS Karla Erjavca o tisoč evrih pokojnine je Peterle navedel, da ga je več ljudi vprašalo, kdaj bo do tega prišlo. Sam jim je odgovoril, naj vprašajo Erjavca, "zakaj ni postal minister za socialo, zakaj se je skril na ministrstvo za okolje".

Krizo je za Peterleta treba izkoristiti tudi za prestrukturiranje gospodarstva, kar se pa po njegovo pri nas ni zgodilo. "Raste zadolževanje in rastejo davki," je ocenil stanje ter dodal, da "bi odsvetoval vladi, da se tako hitro tako močno zadolžuje, ker bo zadolžila naslednjo generacijo in jo s tem močno obremenila".

Glede mejnega spora s Hrvaško nosilec liste NSi poudarja, da bo stranka vztrajala pri pravični meji, "ker bo samo pravična meja lahko tudi vzpostavila dobre medsosedske odnose". Ob tem je dejal, da Slovenija ne more sprejemati enostranskih dejanj Hrvaške. Ta se mora tovrstnim dejanjem odpovedati, "ne pa risati mejo po Piranskem zalivu, ki ni bil nikoli hrvaški".

V NSi so tudi za to, da se Slovenija pri poskusih najti pravično rešitev posluži tudi "zgodovinskega naslova", je še dodal.

Predsednica NSi in prav tako kandidatka na njeni listi Ljudmila Novak je izpostavila, da imajo kompetentne kandidate z znanjem in evropskimi izkušnjami. "Če bi bile državnozborske volitve ta trenutek, bi se že vrnili v državni zbor in to kljub napovedi vseh tistih, ki so že podpisali naš pogreb," je ocenila.

Po njenih besedah je sicer politični prostor brez krščanske opcije v državi, kjer se več kot 50 odstotkov prebivalstva razglaša za kristjane, invaliden.

Pred Peterletom in Novakovo so se predstavili tudi preostali kandidati NSi: nekdanja ministrica Mojca Kucler Dolinar, nekdanji poslanec Anton Kokalj, nekdanja državna sekretarka Alenka Šverc, Klemen Žumer in Ksenija Kraševec.

Podporo NSi sta izrazila tudi predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Karel Smolle in Anton Drobnič v imenu Nove slovenske zaveze.