Revija Reporter
Slovenija

Evropski kongres za integrativno medicino bo v Ljubljano pripeljal več kot 300 udeležencev

STA

28. avg. 2018 14:24 Osveženo: 14:28 / 28. 8. 2018

Deli na:

Predstavitev evropskega kongresa za integrativno medicino.

M. M.

Na 11. Evropski kongres za integrativno medicino, ki bo od 21. do 23. septembra potekal v Ljubljani, je prijavljenih že več kot 300 udeležencev iz vsega sveta. Na kongresu bodo po besedah predsednika samostojne visokošolske ustanove Alma Mater Europaea - ECM Ludvika Toplaka govorili o znanstveni dokazljivosti integrativnih metod v medicini.

Po besedah podpredsednika Evropskega združenja za integrativno medicino Momira Dunjića gre pri integrativni medicini za združitev metod alternativne in uradne medicine z namenom, da se bolnika obravnava celostno, tako s telesnega kot duševnega vidika. Pri tem gre za sodelovanje obeh metod in ne njihovo medsebojno izključevanje. Cilj je tudi, da se uspešnost tako združenih metod znanstveno potrdi.

Prav o tem bo po Toplakovih besedah na kongresu septembra govorilo več kot 300 strokovnjakov z različnih akademskih področij. Ti so že najavili 167 referatov, v katerih bodo predstavili svoje dosežke pri zdravljenju z metodami integrativne medicine, posebej na področju kroničnih obolenj. "Šlo bo za neke vrste mini svetovni kongres, saj so svojo udeležbo napovedali strokovnjaki z vseh kontinentov in najuglednejših univerz," je na novinarski konferenci dodal Dunjić.

Eden izmed pionirjev integrativne medicine v Sloveniji je akademik Zmago Turk. Kot je povedal, se je za takšno medicino navdušil po 40 letih dela znotraj "šolske medicine", kjer je vedno znova iskal nove poti, kako pomagati bolnikom. "Želel sem celosten pristop do človekovega zdravja, zato sem začel z akupunkturo in nadaljeval z raziskavami o drugih oblikah integrativne medicine, pri čemer sem iskal predvsem znanstvene dokaze, ki bi prestali kritičnost slovenske medicine. Ugotovil sem, da so nekatere metode integrativne medicine znanstveno dokazljive," je dejal.

Po Dunjićevih besedah je na primer dokazano, da je v primerih, ko se analgetik uporablja v kombinaciji za akupunkturo, potrebna manjša doza analgetika, kar posledično zmanjša njegovo škodljivost. Akupunktura naj bi tudi zvišala prag bolečine. Po njegovih navedbah je integrativna medicina tudi zato v nekaterih državah že del uradne medicine, nekatere najuglednejše medicinske fakultete pa so že ustanovile inštitute za tovrstno medicino. "Ne želimo spopada, ampak čim bolj izkoristiti dobre lastnosti tako alternativnih kot uradnih oblik zdravljenja," je dejal.

Kongres v Ljubljani pripravlja Alma Mater Europaea - Evropski center Maribor (ECM) v soorganizaciji Združenja za integrativno medicino Slovenije in pod pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja.