državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Evropske volitve: volilna udeležba do 16. ure 16,03-odstotna

Deli na:
Evropske volitve: volilna udeležba do 16. ure 16,03-odstotna

Foto: Bobo

Na današnjih volitvah slovenskih predstavnikov za Evropski parlament je do 16. ure po podatkih okrajnih volilnih komisij glasovalo 16,03 odstotka volilnih upravičencev oziroma 274.117 volivcev, vpisanih v volilni imenik, je v izjavi za medije povedal namestnik predsednika Državne volilne komisije (DVK) Peter Golob.

Najvišja volilna udeležba je bila do 16. ure zabeležena v volilni enoti Ljubljana Center, kjer je volilo 18,95 odstotka volilnih upravičencev, najnižja pa v volilni enoti Ptuj, kjer je znašala 13,51 odstotka.

Za primerjavo, volilna udeležba je bila do 16. ure za okoli tri odstotne točke nižja kot na evropskih volitvah leta 2004 in 2009, ko je bila udeležba do te ure 19,15-odstotna oziroma 19,21-odstotna.

Po državi je med 7. in 19. uro odprtih 3119 volišč. Odprtih je tudi 88 volišč brez krajevne pristojnosti in tudi 32 volišč na diplomatskih predstavništvih in konzulatih v tujini. V izvedbo volitev je vključenih približno 21.300 oseb, po podatkih DVK pa volitve na vseh voliščih še naprej potekajo nemoteno.

Evropske volitve danes potekajo v večini članic Evropske unije. V Sloveniji lahko 1,7 milijona volilnih upravičencev med 118 kandidati izbira osem slovenskih predstavnikov, ki bodo državo zastopali v 751-članskem Evropskem parlamentu.

Prvi uradni rezultati po 23. uri

V večini članic Evropske unije, tudi v Sloveniji, danes potekajo evropske volitve, na katerih 400 milijonov Evropejcev izbira 751 poslancev Evropskega parlamenta. V Sloveniji, kjer bomo med 118 kandidati s 16 list izbrali osem novih evropskih poslancev, so volišča odprta od 7. do 19. ure.

V Sloveniji, kjer bodo evropske volitve potekale tretjič, se bo z zaprtjem volišč končal volilni molk, ki je trajal od petka od 24. ure.

V številnih državah, tudi v Sloveniji, bodo po takoj po zaprtju volišč objavili rezultate vzporednih volitev. Prvi uradni rezultati glasovanja pa bodo znani šele v nedeljo po 23. uri, ko se bodo kot zadnja v EU zaprla volišča v Italiji.

V Evropskem parlamentu bodo po zaprtju zadnjih volišč objavili prve volilne izide na ravni EU, že prevedene v število sedežev v parlamentu. Kmalu zatem naj bi bilo jasno, katere politične skupine bodo v novem sklicu parlamenta najmočnejše in kakšna bo splošna slika novega parlamenta.

Poleg izidov je pomembno vprašanje tudi, kolikšna bo volilna udeležba. Čeprav se pristojnosti Evropskega parlamenta iz mandata v mandat povečujejo, se namreč zanimanje volivcev vseskozi zmanjšuje.

Na zadnjih evropskih volitvah leta 2009 je bila udeležba na ravni EU le 43-odstotna, pri čemer je treba omeniti, da so v nekaterih državah volitve obvezne. V Sloveniji je pred petimi leti na volišča prišlo dobrih 28 odstotkov volivcev.

Osme evropske volitve so se začele v četrtek v Veliki Britaniji in na Nizozemskem. V petek so šli na volišča Irci in Čehi, v soboto pa so volitve potekale v Latviji, na Malti, Slovaškem in Češkem.