državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Evropska komisija: Slovenijo iz recesije popeljal Janša

Deli na:
Evropska komisija: Slovenijo iz recesije popeljal Janša

Foto: Bobo

Evropska komisija je bila v današnjem poročilu o Sloveniji jasna in nedvoumna: „Revidirani realni podatki o bruto domačem proizvodu kažejo, da je Slovenija izstopila iz recesije v začetku lanskega leta.“ To pomeni, da je Slovenijo na pot izstopa iz recesije popeljala vlada Janeza Janše, ki sta jo lani na podlagi neprepričljivega poročila Komisije za preprečevanje korupcije rušila Karl Erjavec in Gregor Virant.

Alenka Bratušek se je ves čas hvalila, da je bila njena vlada tista, ki je Slovenijo popeljala iz krize. A Evropska komisija na podlagi revidiranih podatkov ugotavlja, da temu ni tako. Njej komisija očita povečanje javnega dolga, ki naj bi naraščal še prihodnje leto. Sicer naj bi se gospodarsko okrevanje nadaljevalo tudi letos.

Slovenija naj bi letos po predvidevanjih bruseljskih ekonomistov beležila 0,8-odstotno, prihodnje leto pa 1,4-odstotno rast. Tako je Evropska komisija izboljšala napoved iz februarja, ko je Sloveniji za letos napovedala 0,1-odstotno skrčenje BDP. A primanjkljaj še ostaja previsok - letos naj bi bil 4,3-odstoten, v prihodnjem letu pa 3,1-odstoten.

Medtem ko je bila februarja po napovedi komisije poleg Cipra še vedno v recesiji tudi Slovenija, bosta po tokratni napovedi letos padec bruto domačega proizvoda (BDP) v uniji beležila le Ciper in Hrvaška.

Bruselj je februarja Sloveniji za letos napovedal 0,1-odstotni padec BDP in 3,9-odstotni primanjkljaj, v letu 2015 pa 1,3-odstotno rast in 3,3-odstotni primanjkljaj.

V tokratni napovedi primanjkljaja za letos komisija upošteva načrtovano dokapitalizacijo Abanke in Banke Celje ter navaja, da je bil rok za dokapitalizacijo Gorenjske banke podaljšan do konca tega leta, tako da ta ni upoštevana.

V okviru postopka za odpravo presežnega primanjkljaja bi morala Slovenija primanjkljaj letos znižati na 3,3 odstotka BDP, v prihodnjem letu pa na 2,5 odstotka BDP.

Komisija je znova poslabšala napovedi glede javnega dolga: letos Sloveniji napoveduje 80,4-odstotnega, v prihodnjem letu pa 81,3-odstotnega.

Nekoliko pa je izboljšala napovedi glede brezposelnosti, ki naj bi bila letos 10,1-odstotna, v prihodnjem letu pa 9,8-odstotna, kar je manj od povprečja v območju evra in EU.

Inflacija bo tako v Sloveniji kot v celotnem območju evra in EU še naprej nizka. Sloveniji komisija letos napoveduje 0,7-odstotno, v prihodnjem letu pa 1,2-odstotno.