Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Eva Irgl: Kakšen je človek, ki lahko pusti otroka izstradati do smrti?

Deli na:
Eva Irgl: Kakšen je človek, ki lahko pusti otroka izstradati do smrti?

Razčlovečenega človeka, ki je pustil umreti lačne otroke, je ustvarila totalitaristična ideologija, ki je v naši državi še danes nismo sposobni enotno obsoditi, je povedala poslanka SDS Eva Irgl na spominski slovesnosti, posvečeni 39 otrokom, ki so umrli v ormoškem gradu v mesecu avgustu in septembru leta 1945.

Govor Irglove v celoti:

Spoštovani!

Dovolite mi, da najprej toplo pozdravim tiste, ki so preživeli te nesrečne, nerazumljive in pošastne dogodke, ki so se zgodili v jesenskem času leta 1945 in so danes z nami.

Lepo pozdravljam župana občine Ormož g. Alojza Soka, okrajnega glavarja Južne štajerske g. Aleksandra Majcna, predsednika SDS g. Janeza Janšo, predsednico NSI gospo Ljudmilo Novak, gospoda Jožeta Dežmana, ter ostale vabljene in ostale prisotne.

Spoštovani,
danes vsi skupaj stojimo na mestu, ki je zaznamovan z neznosno bolečino, s krivico ki je bila storjena in globoko žalostjo.

Tudi sicer Slovenija v svoji zemlji nosi številna morišča, zato mi dovolite da ob tej priložnosti najprej izrečem globoko sožalje prav vsem svojcem umrlih, ki jim je revolucionarna oblast, brez dokazovanja krivde, po vojni  odvzela tisto kar je najbolj sveto, to je življenje. Še danes v Sloveniji živi veliko število ljudi, ki najverjetneje nikoli ne bodo izvedeli, kje ležijo njihovi najbližji.

Dogodek,ki se ga danes spominjamo, pa je še toliko bolj presunljiv in grozovit, saj so teh 39 nič krivih otrok, starih od enega do petih let, izstradali do smrti. Zaradi velikih revolucionarnih idej. Po pričevanjih naj bi jih umrlo še celo več, saj naj bi v krste polagali po več trupelc.

Otroci so bili odvzeti iz naročja materam, ki so si od neznosne bolečine, pulile lase. Grozodejstvo nad njimi je še danes popolnoma nedoumljivo.


Zato je še toliko težje izbrati in izreči prave besede, ki bi lahko opisale bolečino vseh tistih, ki so izgubili svoje najdražje, v njihovih najbolj rosnih mesecih ali letih življenja.

Zaradi nedojemljivih, krutih in nečloveških ravnanj takratne revolucionarne, komunistične oblasti.

Kakšen je človek, ki  lahko stori nekaj tako okrutnega? Kakšen je človek, ki lahko nasilno odvzame otroka iz materinega naročja?

Kakšen je človek, ki ga lahko pusti izstradati do smrti?

Kakšen je človek, ki lahko celo svoje življenje hodi po svetu s težo takšnega bremena ne da bi se  zato opravičil,ne da bi priznal, da je bilo storjeno nekaj nezaslišanega, ne da bi obžaloval?

Prav takšnega, razčlovečenega človeka, je ustvarila totalitaristična ideologija, ki je v državi, kjer nosijo ljudje bolečino še danes, nismo sposobni enotno obsoditi.

Občina Ormož z današnjo slovesnostjo ob blagoslovitvi spominskega obeležja tako umrlim otrokom, kot tistim, ki so ta grozodejstva preživeli, kaže najvišjo etično moralno držo in pieteto, kar bi morali storiti tudi najvišji predstavniki te države.

Sama pa ob tem trenutku izražam globoko ganjenost in obžalovanje, in iskreno izrekam sožalje tistim, ki se jih je ta izguba osebno dotaknila in globoko sočutje do vseh, ki so te grozote, v jeseni leta 1945, preživeli.