alec baldwin1 Svet24.si

Po tragični nesreči se je oglasil Alec Baldwin

avstrijska policija, policijski trak, splošna, dunaj, streljanje Svet24.si

Iz stanovanja se je vil neznosen smrad, izpod vrat...

franci matoz, dimitrij zadel Svet24.si

Odstopila uprava Luke Koper

janez jansa pl7 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Janšo težko razumem, da se mu ob ...

435a62c1e58e3dccd8f42ad04a5addda Necenzurirano

Je to okoljska mafija? To je novo Vizjakovo darilo...

11 11 Odkrito.si

11:11 - se vam je že zgodilo?

doncic young pm Ekipa24.si

Kakšna zaušnica DALLASU in Dončiću na prvi ...

Slovenija

Erjavec za uničenje Desusa krivi poslance, članom pa priporoča, da se pridružijo SD

Deli na:
Erjavec za uničenje Desusa krivi poslance, članom pa priporoča, da se pridružijo SD

Karl Erjavec, nekdanji predsednik Desusa - Foto: Primož Lavre

»Zelo mi je žal članstva, saj je program stranke dober. Najbolj so k njeni destabilizaciji prispevali poslanci. Če bi jo podpirali, bi mi jo uspelo rešiti, k čemer so me pozvali prav poslanci,« pravi nekdanji predsednik Desusa Karl Erjavec.

Erjavec je Desus vodil od 2005 do januarja 2020, nato pa še od decembra lani do marca letos, ko je iz stranke tudi izstopil. Zdaj pravi: »Sedanje vodstvo je naletelo na isti problem, saj poslanska skupina deluje povsem po svoje. Čeprav je stranka v opoziciji, podpirajo skoraj vse predloge Janševe vlade. Poslanci niso več del strankinega aparata, nikogar ne poslušajo, niso bili niti na 30. obletnici stranke, saj jim ta očitno nič ne pomeni.«

Pričakoval je, da bo po njegovem umiku začela stranka razpadati ter da se bodo nekateri člani vključili v druge stranke ali se povsem umaknili. Veliko članov je izhajalo iz nekdanje partije in SD, zdaj pa se vračajo v to stranko, precej jih je šlo v SAB, nekaj jih je šlo tudi v LMŠ, veliko jih čaka, ali se bo pojavila kakšna nova stranka. Z vodstvom stranke nima več nobenih stikov, občasno se sliši z nekaterimi člani in občinskimi funkcionarji, s katerimi se pozna dolga leta. Ker Desus nima veliko možnosti, da doseže volilni prag, jim je predlagal, da se pridružijo SD; v liberalno SAB pa so se nekateri včlanili, ker ima zelo podoben program, saj ga je pred volitvami prevzela.

Aleksandri Pivec oziroma njeni stranki Naša dežela so se pridružili predvsem njeni podporniki. Računa lahko na največ 30 odstotkov volivcev Desusa, tolikšen delež naj bi bil tudi med članstvom bolj desnosredinsko usmerjen. Glede na manj kot petodstoten rezultat Desusa na zadnjih volitvah to pomeni poldrugi odstotek. Če bo hotela vstopiti v parlament, bo morala seči po volilni bazi SDS, NSI in predvsem SLS, ki si gradi predvolilno koalicijo Povežimo Slovenijo. Tja je bila sicer povabljena tudi Pivčeva, a ker ni kazala zanimanja, je njen volilni okraj v Ormožu že oddan.Pivčeva je tudi sprožila propad Desusa. Po njeni izvolitvi je kazalo, da bo stranko dvignila, saj je bila najbolj priljubljena ministrica Janševe vlade (vanjo so jo v bistvu prisilili poslanci). Pozneje pa so jo zaradi afere Kras-Izola (družinski izleti na račun podjetja oziroma občine) poslanci prisilili k odstopu tako z mesta kmetijske ministrice kot predsednice stranke.

Že pred tem so se upirali posamezni odbori, ki so nasprotovali sodelovanju v Janševi vladi zaradi vojne z mediji in neprimerne premierjeve komunikacije po tviterju. Sodu so izbili dno Janševi tviti v času predsedniških volitev v ZDA. Prav takrat se je na čelo stranke vrnil Erjavec, ki je nato stranko odpeljal iz vlade, toda poslanci mu niso sledili, niso ga niti podprli za mandatarja (izjema je Lep, ki je pozneje zapustil poslansko skupino in se pridružil Zorčičevi skupini; Roberta Polnarja je iz stranke vrgel Erjavec). Reda v poslanski skupini ni uspelo narediti niti odločni začasni predsednici Brigiti Čokl niti Ljubu Jasniču, tako lahko Desus na volitvah reši le še čudež.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Loading...