Revija Reporter
Slovenija

Erjavec: Upam, da bomo enkrat izvedeli, kdo stoji za prisluhi

STA

26. nov. 2016 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Trditev ustavnega sodnika Mitje Deisingerja, da so ZDA Hrvaški predale posnetke pogovorov med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik je presenetila zunanjega ministra Karla Erjavca.

Ta je ob tem izrazil upanje, da bomo enkrat izvedeli, kdo stoji za temi prisluhi, upa pa, da ne kdo iz Slovenije.

Kot je v na Odmevih na TV Slovenija poudaril Erjavec, sam ne daje pretirane teže izjavi Deisingerja. Sama izjava pa kaže na to, da se notranja politika tudi prek ustavnega sodnika preveč vpleta v arbitražo, ki je zgolj delo arbitražnega sodišča. To pa je odločilo, da se postopek lahko nadaljuje, meni Erjavec.

Ameriško veleposlaništvo v Ljubljani je včeraj zanikalo navedbe, da so ZDA Hrvaški predale posnetke pogovorov med Sekolcem in Drenikovo, zaradi katerih je Hrvaška odstopila od arbitražnega sporazuma. Poudarili so, da gre za dvostranski spor, do katerega se ne opredeljujejo.

S tem so se za STA odzvali na trditev ustavnega sodnika Mitje Deisingerja, ki je v pogovoru za četrtkovo izdajo tednika Demokracija dejal, da mu je hrvaški ustavni sodnik Mato Arlović povedal, da je Hrvaška posnetek spornega telefonskega pogovora dobila od ZDA.