Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec: Škoda po poplavah gotovo večja od 0,3 odstotka BDP

Deli na:
Erjavec: Škoda po poplavah gotovo večja od 0,3 odstotka BDP

Foto: Bobo

Podpredsednik vlade Karl Erjavec je danes na Koroškem napovedal, da bo vlada v četrtek dala prvo finančno pomoč prizadetim območjem. Ob tem Erjavec od občin pričakuje prve ocene škode. Sanacija se danes nadaljuje, pomaga tudi vojska, občinske komisije pa bodo začele s popisovanjem škode, za kar imajo tri dni časa. Škode je za več milijonov evrov.

Minister Erjavec ugotavlja, da je škoda na Koroškem zelo huda in da bo morala v četrtek vlada sprejeti sklep, da je treba zagotoviti nujna finančna sredstva za prvo nujno sanacijo, predvsem na cestah in drugi infrastrukturi. Tekom današnjega dne naj bi koroške občine, tako Erjavec, vladi podale prve ocene škode, na podlagi tega in na podlagi sredstev, ki jih ima državni proračun na voljo, pa bo sprejeta odločitev, kakšna naj bo ta višina pomoči.

Poleg prve finančne pomoči, ki jo bo že v četrtek dala država, bo naslednja pomoč izhajala iz ocen občinskih komisij, na podlagi katerih bo izveden poseben vladni program sanacije. Tretja možnost pomoči pa so evropska sredstva, če škoda presega določene kriterije, je napovedal Erjavec, sicer tudi slovenski zunanji minister.

"Glede na moje izkušnje iz preteklosti, je škoda, ki je v Sloveniji nastala ob teh poplavah, takšna, da ocenjujem, da bo gotovo Slovenija upravičena tudi do evropske pomoči. Mislim, da je škoda gotovo večja od 0,3 odstotka našega BDP," je ob obisku Slovenj Gradca dejal minister Erjavec. V izjavi za novinarje je pozdravil napovedano preiskavo na avstrijski strani glede ravnanja ob naraščajoči reki Dravi, saj meni da je preiskava upravičena.

Minister je z sodelavci obiskal tudi Dravograd, še prej pa si je ogledal eno najhuje prizadetih koroških podjetij, Tovarno meril kovine iz Pameč pri Slovenj Gradcu. Prostore podjetja je narasla Mislinja popolnoma poplavila, direktor in solastnik podjetja Rudolf Franc Verovnik škodo grobo ocenjuje na več kot milijon evrov pri materialu, glede škode na strojih pa zaradi razmer še nima podatkov. Osnovni program bi radi zagnali v 10 do 15 dneh, če bodo vse naprave delovale.


Direktor ne izključuje možnosti, da so zaradi posledic poplav lahko ogrožena tudi delovna mesta, saj kupci ne čakajo. Vodstvo podjetja je strah, da bi zaradi razmer izgubili kupce. Vseh zaposlenih je okoli 130, direktor pa pričakuje pomoč tudi od države.

Na Koroškem so bile v ponedeljkovih poplavah najbolj prizadete občine Slovenj Gradec, Dravograd, Vuzenica in Črna na Koroškem, največ škode na cestni infrastrukturi zaradi sproženih plazov pa je na območju občin Črna in Mislinja, je danes ocenil regijski poveljnik civilne zaščite Alan Matijevič. Povedal je tudi, da je bilo na Koroškem poplavljenih okoli 700 objektov.

V regiji danes več sto prostovoljnih gasilcev in drugih prostovoljcev ter lastnikov nepremičnin nadaljuje s čiščenjem posledic, v prizadetih podjetjih pomagajo tam zaposleni, danes pa tudi pripadniki Slovenske vojske, skupno jih je okoli 160.

Občinske komisije danes začenjajo s popisom škode. Kot je za STA dejal Matijevič, bodo morale komisije v treh dneh popisati škodo, kar pomeni, da jih čaka veliko dela. "So milijoni evrov, a nimamo še nobenih podrobnih podatkov," pa je glede prve ocene škode v regiji dejal Matijevič in pojasnil, da so za oceno pristojne občinske komisije.

Korošci so danes ministra Erjavca opozorili tudi na napovedano ukinjanje regijskega centra za obveščanje v Slovenj Gradcu, saj se z varčevanjem pri varnosti ne strinjajo, pomen ustrezno usposobljenega regijskega centra za obveščanje pa se je pokazal prav v teh poplavah.