Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec pravi, naj o usodi Pivčeve odloči Šarec: "Vemo, da ima zelo visoke standarde."

Deli na:
Erjavec pravi, naj o usodi Pivčeve odloči Šarec: "Vemo, da ima zelo visoke standarde."

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec ter minister za obrambo in predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec. - Foto: Mediaspeed

Predsednik DeSUS Karl Erjavec bo odločitev o nadaljnji ministrski usodi Aleksandre Pivec, ki jo bremenijo očitki iz projekta SRIPT, prepustil premierju Marjanu Šarcu. Kot prvak DeSUS se z ministrico iz strankarske kvote ne namerava niti pogovoriti, ker da ne želi vplivati na januarski kongres, na katerem Pivčeva kandidira za predsednico stranke.

Požareport je namreč danes objavil celotno poročilo gospodarskega ministrstva o preverjanju izvajanja druge faze projekta Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem (SRIPT), ki ga izvaja Turistično gostinska zbornica Slovenije (TGZS).

V njem med drugim piše, da ministrstvo ugotavlja, da je večino aktivnosti pod naslovom "Kazalniki za 2. fazo projekta", ki jih je izvajalec projekta prijavil kot soavtorsko delo Pivčeve, izvedla druga oseba. Iz poročila izhaja tudi, da na ministrstvu niso bili zadovoljni z dokazili o delu Pivčeve, saj da ne dokazujejo, da je bilo delo dejansko izvedeno. Pivčeva je za delo sicer prejela 4000 evrov plačila.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je sicer pri projektu SRIPT, za katerega je sklenilo pogodbo s TGZS, ugotovilo več nepravilnosti; med drugim so bili nekateri stroški dvojno uveljavljani, pri izplačilih zunanjim izvajalcem ni revizijske sledi, obstaja tudi sum, da nekateri dokumenti niso pristni. Ministrstvo bo v treh mesecih določilo, koliko denarja bo morala turistično-gostinska zbornica vrniti.



Gospodarsko ministrstvo je izsledke poročila objavilo minuli petek, v njih pa nepravilnosti ugotovilo v okviru pogodbenih obveznosti, ki jih ima TGZS do ministrstva, ni pa obravnavalo razmerij med zbornico in posameznimi izvajalci.

Pred januarskim kongresom DeSUS je morebiten madež pri Pivčevi vroča politična tema. Na ugotovitve iz poročila se je danes odzval Erjavec, ki je med drugim poudaril, da je nadaljnja usoda Pivčeve v vladi stvar predsednika vlade. "Vemo, da ima zelo visoke standarde. Predsednik vlade bo povedal, ali ministrica še uživa njegovo zaupanje," je v DZ odgovoril na vprašanja novinarjev, ali bo zahteval odstop strankarske kolegice Pivčeve, ki jo je pozval, da naj ravna po svoji vesti: "Ves čas trdi, da ni nič nezakonitega. V tem primeru ni problema, vendar pa dokumenti kažejo drugače."

Erjavec je še dejal, da sam ne bo imel nobenega pogovora s Pivčevo, saj ne želi vplivati na kongres DeSUS, na katerim se bodo za predsedniški položaj pomerili Erjavec, Pivčeva in Borut Stražišar. "Kadrovska komisija je ugotovila, da vsi trije izpolnjujemo pogoje, imela je sicer pomisleke glede Stražišarja ... glede Pivčeve pa je zadeva prišla v javnost in če bi se neugodno končala, bi bil to hud problem za stranko, če bi ji na kongresu uspelo," je dodal, ob tem pa poudaril, da se zaradi kongresnega dogajanja tudi ne bo opredeljeval do tega, ali bi ministrica morala odstopiti ali ne.