DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

1683622374-dsc6483-01-1683622348169 Necenzurirano

Zasebniki še do 21 milijonov evrov, vrste v ...

eva irgl anze logar m24 Reporter.si

Trojanska konja Anže Logar in Eva Irgl bosta do ...

messi 23 pm Ekipa24.si

Ne bo igral za drobiž! Messija bodo plačevali ...

Indira Ekić navdušila z drzno obleko Njena.si

Indira Ekić navdušila z drzno obleko

Granerud Ekipa24.si

Drama na treningu! Najboljši smučarskih skakalec...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec: Plenković hrvaške ribiče spodbuja k vdiranju v slovensko območje

Deli na:
Erjavec: Plenković hrvaške ribiče spodbuja k vdiranju v slovensko območje

Foto: Bobo

Izjava hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, da hrvaški ribiči v Piranskem zalivu lahko lovijo kot pred razsodbo arbitražnega sodišča, je nepotrebna, je danes za slovenske novinarje ocenil zunanji minister Karl Erjavec.

Pojasnil je, da izjava ne prispeva k temu, da bi ustvarili vzdušje, potrebno za implementacijo arbitražne razsodbe.

Po besedah ministra je zaskrbljujoče, da premier članice EU in Nata poziva k vdiranju v slovensko morje. "Treba je vedeti, da je meja določena z arbitražno odločbo, da tukaj velja mednarodno pravo in ravno hrvaška stran je po razglasitvi arbitražne odločitve poudarjala, da se je treba izogibati enostranskim incidentom," je dejal Erjavec. Zato ga čudi, da hrvaški premier poziva k incidentom.

Zadnji dogodki po mnenju ministra ne vlivajo optimizma, da bi Hrvaška želela z dialogom razrešiti vprašanje določitve meje s Slovenijo. Zato meni, da je potrebno, da je Slovenija glede tega ves čas v stiku z Evropsko komisijo.

Erjavec primerno priložnost za poglobljene pogovore o tem, na kakšen način doseči implementacijo arbitražne odločbe, vidi v bližnjem obisku podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa, ki se bo v začetku septembra udeležil blejskega strateškega foruma.


"Treba se je namreč zavedati, da v preteklosti, ko je šlo za poseg na slovensko območje, smo govorili o tem, da gre za vdore na sporno območje. Po tem, ko je bila izdana arbitražna odločba, pa je bila meja znana in gre za vdiranje v slovensko območje." Hrvaška po besedah ministra ne bi smela kršiti mednarodnega prava, ne bi smela ravnati na tak način.

"Mislim, da je Zagrebu treba zelo jasno sporočiti, da gre tukaj za kršitve slovenske suverenosti, je pa treba to sporočiti tudi Bruslju." Kot je dodal Erjavec, gre nenazadnje za arbitražni sporazum, ki je bil sprejet pod okriljem Evropske komisije.

Ocenjuje, da ob robu foruma na Bledu ni potrebno posebno srečanje s hrvaško zunanjo ministrico Marijo Pejčinović Burić, saj ta dela po navodilih Plenkovića. Erjavec zato meni, da ni možnosti, da bi s hrvaško kolegico rešila vprašanje, zlasti glede na sredino izjavo hrvaškega premierja. "Razen če bi ministrica prišla s pooblastilom premierja, da lahko predstavi nova stališča v zvezi z implementacijo," je dodal Erjavec.

Minister ne ve, koliko je bilo kršitev v Piranskem zalivu, pravi pa, da do njih prihaja. O tem je v pismu že obvestil Timmermansa.

Premier Cerar septembra načrtuje obisk v Zagrebu. Erjavec upa, da bo do srečanja prišlo čim prej, brez zavlačevanja, saj šestmesečni rok za implementacijo odločbe že teče. Ta obisk je po njegovem treba opraviti, mora pa predsednik vlade bolj trdno zastopati stališča v zvezi z implementacijo in spoštovanjem arbitražne odločbe. "Pričakujem od njega, da se dogovori s hrvaško stranjo, da preneha z enostranskimi dejanji, ki pomenijo kršitev suverenosti Slovenije," je še dejal.