Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec: Očitke KPK naj preiščejo organi pregona, DeSUS zaenkrat čaka

Deli na:
Erjavec: Očitke KPK naj preiščejo organi pregona, DeSUS zaenkrat čaka

Foto: Primož Lavre

Zunanji minister in prvak DeSUS Karl Erjavec je glede očitkov, ki jih je v torek na račun predsednika SDS Janeza Janše in predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića predstavila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), poudaril, da je treba počakati in ugotoviti, kaj je dejansko res, svoje pa morajo povedati tudi pristojni organi.

Pri vprašanju glede domnevnih načrtov o vložitvi konstruktivne nezaupnice vladi ali o tem, da se že išče morebitni novi premier, je bil Erjavec redkobeseden. Kot je dejal, sicer bere določene stvari, a "to ni usklajeno nikjer". Najprej moramo ugotoviti, kaj bo naredil premier, nato se lahko odvijejo različni scenariji, je ponovil.

Je pa glede morebitnega novega premiera dejal, da je za DeSUS "primerno vsako ime, ki lahko popelje Slovenijo iz krize", saj so zaradi tega tudi šli v koalicijo. Če bi v primeru odstopa Janše našli tako osebo, bi jo z veseljem podprli, je še dodal.

Glede prihodnjih potez stranke DeSUS se Erjavec še ni želel izrekati, saj je težko napovedati, kaj se bo sploh dogajalo v naslednjih urah in dneh.

"Mi bomo počakali, kaj se bo dogajalo v naslednjih urah in dneh, ter nato ocenili, kakšna je politična situacija, zdaj je še preuranjeno napovedovati, kaj se bo zgodilo," je dejal in spomnil, da danes zasedata sveta SDS in PS.

Kot je ponovil Erjavec, so očitki KPK "zelo hudi" in če držijo, bi morala tako premier Janša kot Janković takoj odstopiti.



A kot je spomnil, imata tako premier Janša kot Janković svojo obrazložitev zadeve in očitke KPK zavračata. "Osebno sem mnenja, da bi morali ugotoviti natančno resnico, kaj pravzaprav drži, kaj je res," je poudaril, nato pa bi morala oba na osnovi tega potegniti ustrezne poteze.

"Ne moremo si le na podlagi nekega poročila ustvarjati dokončne sodbe," je dejal in spomnil, da so tudi njemu v zadevi Patria marsikaj očitali, a je bil na koncu oproščen.

Po mnenju Erjavca morajo zato to zadevo nujno preiskati pristojni organi - davčna uprava in policija, saj gre za zelo hude očitke o kaznivih dejanjih. Če ti očitki dejansko držijo, morajo biti sproženi ustrezni postopki, obtožnice, davčni urad mora povedati svoje, je menil.

"To so zelo resne stvari, sem pa prepričan, da oba zelo dobro vesta, ali sta kršila zakon ali ne. Če sta ga, bi bilo prav, da odstopita, če vztrajata, da ga nista, pa morajo to raziskati organi, ki so pristojni za pregon."

Na vprašanje, ali so njega osebno argumenti premiera Janše prepričali, je Erjavec odgovoril, da ni pomembno, kaj on osebno misli. Pomembno je, kaj je resnica in kaj bodo ugotovili pristojni organi, svoje pa bo povedala tudi javnost.