Revija Reporter
Slovenija

Erjavec o začasnemu ministru za zdravje Toninu: »Janša nima interesa, da bi ministrstvo za zdravje v teh težkih epidemioloških časih vodila kompetentna oseba«

Igor Kršinar
37 10.666

28. jan. 2021 11:44 Osveženo: 12:00 / 28. 1. 2021

Deli na:

Janez Janša in Karl Erjavec

Primož Lavre

»Očitno je v interesu predsednika vlade, da na tem ministrstvu ni ministra s polnimi pooblastili, da na ta način lahko sam sprejema ključne odločitve glede epidemije,« predsednik Desusa in kandidat KUL za mandatarja Karl Erjavec komentira novi predlog za začasnega ministra za zdravje.

Kot je znano, je po odstopu Tomaža Gantarja zaradi izstopa Desusa iz koalicije dolžnosti ministra za zdravje začasno prevzel predsednik vlade Janez Janša, s 1. februarjem pa bo začasni minister za zdravje prvak NSI in minister za obrambo Matej Tonin.

»Potrjuje se moje stališče, da je predsednik vlade tudi v času, ko je bil minister za zdravje Tomaž Gantar, želel imeti v svojih rokah vse pomembne odločitve glede epidemije,« nadaljuje Erjavec.

»Ko je DeSUS zapustil vlado je bila odločitev stranke, da minister dr. Gantar ostane v vladi, dokler predsednik vlade ne najde ustrezne rešitve. Predsednik vlade se je odločil, da naj dr. Gantar takoj odstopi, ker naj bi z nadaljnjim sodelovanjem v vladi kršil statut stranke DeSUS. Zanimivo, da pri ministru za kmetijstvi, ki prihaja iz kvote DeSUS, ga statut stranke DeSUS ni motil.«

»Iz vsega navedenega izhaja, da predsednik vlade nima interesa, da bi ministrstvo za zdravje v teh težkih epidemioloških časih vodila kompetentna oseba. Tako ostajamo v EU se vedno edina država, ki nima ministra za zdravje in to je zelo zaskrbljujoče glede na to, da vlada nima rešitev v zvezi z epidemijo,« še pravi Erjavec.

Premier Janša je ob odstopu Gantarja izjavil, da bo novega ministra za zdravje imenoval že na začetku januarja, nato je sklenil počakati na izid glasovanja o konstruktivni nezaupnici. Ne glede na to se rok, ko mora imenovati novega ministra za zdravje izteče po treh mesecih od odstopa ministra. Ker je Gantar odstopil 18. decembra, mora biti novi minister imenovan najpozneje do 18. marca.

Še vedno tudi ni jasno, ali bodo stranke koalicije KUL prihodnji teden vnovič vložile konstruktivno nezaupnico zoper predsednika vlade Janeza Janšo, saj še vedno čakajo na razjasnitev poslanske skupine Desus, v kateri koaliciji bodo sodelovali, čeprav so trije med njimi že podpisali predlog za kandidaturo Erjavca za novega mandatarja.

»Glede poslancev stranke Desus pričakujem, da bodo ostali enotni in pripadni stranki DeSUS,« nam je v zvezi s tem sporočil Erjavec. Njegov sestanek s poslanci naj bi bil predvidoma v torek.