GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec, notarka in Dnevnik

Deli na:

Minister za okolje Karl Erjavec se je na današnji novinarski konferenci opravičil notarki Eriki Braniselj, saj da je bil zaveden in da je pravilno opravila svoje delo pri prodaji državnega deleža v Energetiki. Hkrati je poudaril, da pisanje časnika Dnevnik, da je prodal delež brez sklepa vlade, ne drži, zato prevega moža časnika vabi na sestanek.

Minister za okolje Karl Erjavec se je na današnji novinarski konferenci opravičil notarki Eriki Braniselj, saj da je bil zaveden in da je pravilno opravila svoje delo pri prodaji državnega deleža v Energetiki. Hkrati je poudaril, da pisanje časnika Dnevnik, da je prodal delež brez sklepa vlade, ne drži, zato prevega moža časnika vabi na sestanek.

Kot je pojasnil minister, današnja izjava pomeni novi pravni standard, da se minister opraviči, če je nekomu povzročil škodo. Branisljeva ga je preko odvetniške pisarne pozvala, naj prekliče izjave, ki jih je dal 4. januarja v zvezi z njenim delom. Izjavil je namreč, da je notarka, ki je pripravila notarski zapis o odsvojitvi poslovnega deleža v družbi Energetika projekt, odgovorna za dejstvo, da je bil podpis o prenosu deležev opravljen brez soglasja vlade. Prav tako se ji je opravičil za vso povzročeno škodo.

"Hvaležen sem, da ste prišli, saj bom s tem izpolnil zavezo, ki jo pričakuje odvetniška pisarna. V nasprotnem primeru bi proti meni vložili civilno tožbo z ustreznim odškodninskim zahtevkom. Verjamem, da bi bil zelo visok in da bi morda postal celo socialno ogrožen," je pojasnil minister.

Vložena pa bi bila tudi zasebna kazenska tožba zaradi storitve kaznivega dejanja obrekovanja. "Kar je seveda res, če sem izjavil, da je notarka delo v zvezi s prodajo kapitalskega deleža opravila nestrokovno. Izkazalo se je, da je ta akt zakonit. Moje ekipe pravnih strokovnjakov so ugotovile, da je bil ta posel izpeljan v skladu z zakonom," je še dodal Erjavec.

Minister pričakuje, da se bo predsednik uprave časopisne družbe Dnevnik Branko Pavlin sestal z njim, sicer se bo spustil v podobne postopke kot Branisljeva.

Povabilu na sestanek so se odzvali v Dnevniku. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, časopisna družba Dnevnik in njene edicije delujejo skladno z zakonom o medijih. "Vsebino časnika Dnevnik ustvarja uredništvo, ki ima za to vso novinarsko avtonomijo, kar mu zagotavlja tudi uprava časopisne družbe," poudarjajo in ocenjujejo poziv ministra za sestanek s predsednikom uprave Dnevnika Brankom Pavlinom kot nepotreben.

Na poziv ministra Erjavca za sestanek s predsednikom uprave Dnevnika so se danes odzvali tudi v Društvu novinarjev Slovenije. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, politiki s tovrstnimi izjavami širijo vtis, da gre za dopustna in sprejemljiva ravnanja. "Tovrstna dejanja so bila nekdaj razumljena kot eksces, danes pa se uveljavljajo kot normalna zlasti v sferi politike," so poudarili in pozvali ministra Erjavca, naj prekine s svojimi dejanji in ravna v skladu s kulturo, ki velja v normalni demokratični državi.

Erjavec je na novinarski konferenci sicer še pojasnil, da dokument notarke potrjuje, da je bil notarski zapis pripravljen v skladu z zakonom, da je pogodba absolutno veljavna in da je s sklepom vlade bila dana podlaga, da se podpiše takšen notarski zapis in da je bilo pooblastilo ministru dano tudi s strani vlade.

Predsednik vlade Borut Pahor je v torek v DZ poslal predlog za razrešitev Erjavca z mesta ministra za okolje in prostor. Na vprašanje, ali bo sedaj vložil ustavno presojo zakona o računskem sodišču, je Erjavec pojasnil, da mora biti prej razrešen, da pa je vse odvisno od elegantnih rešitev, o katerih sta se pogovarjala s Pahorjem.

Erjavec je izrazil tudi presenečenje, da računsko sodišče, ki po njegovem mnenju krši kar nekaj zakonov, prav sedaj pregleduje tudi poslanca in župana Slovenj Gradca Matjaža Zanoškarja, ki je kandidat DeSUS za novega okoljskega ministra.