pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec neomajen: Ne bom podprl pokojninske reforme

Deli na:

Predstavniki DeSUS in minister za delo Ivan Svetlik, ki so danes poskušali zbližati stališča glede pokojninske reforme, so po sestanku še vedno vsak sebi. DeSUS vztraja pri usklajevanju pokojnin, ki bo v večji meri upoštevalo rast plač od predlaganega načina.

Predstavniki DeSUS in minister za delo Ivan Svetlik, ki so danes poskušali zbližati stališča glede pokojninske reforme, so po sestanku še vedno vsak sebi. DeSUS vztraja pri usklajevanju pokojnin, ki bo v večji meri upoštevalo rast plač od predlaganega načina.

Zaenkrat tako ostajajo pri sklepu, da reforme ne podprejo. Vendar pogovori še tečejo, je po sestanku povedal predsednik stranke Karl Erjavec.

Minister Svetlik po drugi strani vztraja pri že predlagani formuli, dopušča pa možnost za izplačilo enkratnega draginjskega dodatka socialno najšibkejšim. Med slednjimi so večinoma upokojenci, je minister povedal po sestanku.

Obseg sredstev za draginjski dodatek bo treba po njegovih besedah še uskladiti. "Mi smo ponudili isto varianto kot prejšnje leto - 15 milijonov evrov," je pojasnil. "Sicer pa dialog teče," je zagotovil. Znova naj bi se srečali še v tem tednu.

Erjavec je dejal, da vztrajajo pri sklepu izvršnega odbora stranke. Ta je sredi novembra potrdil svoje dotedanje stališče, da poslanci stranke niti proračuna za prihodnji dve leti niti pokojninske reforme ne bodo podprli, če proračunski dokumenti ne predvidijo vsaj polovične uskladitve pokojnin.

Interventni zakon, po katerem bo uskladitev pokojnin le četrtinska in ne polovična, je bil potem sprejet brez podpore DeSUS. Erjavec pa pravi, da še vedno vztrajajo pri omenjeni odločitvi izvršnega odbora. Interventni zakon je resda že sprejet, vendar, kot pravi, ne vidi razloga, da ga ne bi spremenili. "Sicer pa dialog teče naprej," je dejal.

Če bi bila predvidena polovična uskladitev, bi se po Erjavčevih besedah strinjali s predlogom pokojninske reforme. Ta pri usklajevanju pokojnin v 70 odstotkih upošteva rast plač in v 30 odstotkih rast življenjskih stroškov. Izhodiščni predlog DeSUS pa je upoštevanje rasti plač v 80 odstotkih in upoštevanje rasti življenjskih stroškov v 20 odstotkih.

DeSUS se zavzema za sistemsko rešitev, to pa je po Erjavčevem mnenju ustreznejši način usklajevanja pokojnin od zdaj predlaganega. Draginjski dodatek bo dobrodošel, vendar pa ta po Erjavčevih besedah ne pomeni sistemske rešitve.

DZ bo drugo obravnavo reforme začel na izredni seji 2. decembra.