900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec: Cerar je ugotovil, da tistega, kar so v SMC obljubili, niso bili sposobni izpeljati

Deli na:
Erjavec: Cerar je ugotovil, da tistega, kar so v SMC obljubili, niso bili sposobni izpeljati

Miro Cerar in Karl Erjavec. - Foto: Bobo

Prvak DeSUS Karl Erjavec ni presenečen nad odstopom premierja Mira Cerarja, saj da bi po vsem dogajanju v tem tednu težko kredibilno vodil vlado še naprej.

Zavrnil je Cerarjeve očitke na račun partnerjev ter ocenil, da je Cerar vrgel puško v koruzo. Sicer pa to po Erjavčevem mnenju ne bo imelo vpliva na stabilnost Slovenije.

Erjavec namreč meni, da Cerarjev odstop ne pomeni nič posebnega, saj bo seje vlade vodil kot predsednik vlade v odstopu, volitve pa da bodo morda kakšne tri tedne prej kot je bilo načrtovano. V tej luči ocenjuje, da premierjev odstop ne bo imel vpliva na stabilnost Slovenije, na pozitivne gospodarske trende in tudi ne na pomembnejša dogajanja, kot so postopki glede arbitraže ter priznanje Palestine, ga pa skrbi glede NLB.

Prvak DeSUS je pojasnil, da jih Cerar s to svojo odločitvijo včeraj na seji vlade ni seznanil. Prav tako niso govorili o stavki javnega sektorja in o sodbi vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo izid referenduma o drugem tiru, čeprav gre za eno od ključnih zadev včerajšnjega dne. Dejansko pa bi Cerar po Erjavčevem mnenju težko kredibilno vodil vlado še naprej. Spomnil je, da je najprej propadel dogovor s sindikati javnega sektorja, potem je prišla na dan afera z maketo drugega tira, "ki je res smešna in bizarna", sledila pa je še odločitev vrhovnega sodišča.


Cerarjeve očitke koalicijskim partnerjem pa je Erjavec zavrnil. Med drugim je spomnil, da je DeSUS večkrat pozval k zamenjavi ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. Ministrico so sicer na interpelaciji podprli, a opozorili, da Cerar za stanje v zdravstvu prevzema vso odgovornost. Iz tega vidika je po Erjavčevih ocenah Cerarjev odstop pravilen, saj reforma ni bila izpeljana. A ni bila zato, ker je ministrica predlagala nestrokovne rešitve, je prepričan.

Podobno je spomnil na dogajanje pri drugem tiru, ko je DeSUS podprl ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča na interpelaciji, a pod pogojem, da bo transparentno izpeljal projekt. Do tega ni prišlo, minister pa je še na vladi, je opozoril Erjavec.

"Očitki, da je sedaj koalicijski partner tisti, ki je onemogočil, da bi lahko SMC izvedla na primer reformo ali projekt drugi tir, so povsem iz trte izviti. Ugotovil je pač, da tistega, kar so obljubili, niso bili sposobni izpeljati. Od pristojnih ministrov ni terjal odgovornosti, s tem pa je odgovornost prevzel nase. Danes je storil korak, ki bi ga zdavnaj morala Kolar Celarčeva in Gašperšič," meni Erjavec.

Cerarjevega odstopa ne razume kot pogumno dejanje, saj je bila ves čas poanta, da bo on eden od redkih predsednikov vlade, ki bo zaključil reden mandat. "Očitno je bil ta teden izjemno hud za SMC, saj se je vse, kar se je dogajalo, dogajalo zaradi napačnih odločitev ministrov SMC. Očitno je premier obupal in vrgel puško v koruzo," ugotavlja Erjavec, a dodaja, da bi bilo pošteno, če bi jim to povedal na seji vlade.