Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec brani Križaniča

Deli na:

Poziv računskega sodišča, naj premier Borut Pahor začne s postopkom razrešitve ministra za finance Franca Križaniča, je po oceni predsednika DeSUS Karla Erjavca politično motiviran - predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa se je namreč omenjalo kot možnega mandatarja tehnične vlade. Erjavec Pahorju predlaga, naj sproži ustavno presojo.

Poziv računskega sodišča, naj premier Borut Pahor začne s postopkom razrešitve ministra za finance Franca Križaniča, je po oceni predsednika DeSUS Karla Erjavca politično motiviran - predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa se je namreč omenjalo kot možnega mandatarja tehnične vlade. Erjavec Pahorju predlaga, naj sproži ustavno presojo.

"Predsedniku vlade predlagam, da sproži ustavno presojo, sicer bo predsednik računskega sodišča najmočnejša politična osebnost v tej državi, ker bo odvisno od njegovih revizij, ali bo nekdo še naprej minister ali ne," je za STA dejal Erjavec.

Po njegovem mnenju računsko sodišče prekoračuje svoja pooblastila. "Treba je vedeti, da računsko sodišče ni pravo sodišče, zato tudi ne more imeti takšnega pooblastila," je prepričan Erjavec.

Računsko sodišče je namreč revizijski organ in če bi lahko predlagal "takšen drastičen postopek" in bi bilo res sodišče, bi morala imeti vsaka stranka v postopku možnost, da dokazuje svojo nedolžnost. V tem primeru je to onemogočanje, zato meni, da bi moral premier Pahor sprožiti ustavno presojo.

Erjavcu, ki ministra Križaniča podpira, se postavlja vprašanje, zakaj "ravno v tem trenutku takšen poziv in ravno zoper ministra za finance". Glede na to, da je bil predsednik računskega sodišča Igor Šoltes v javnosti predstavljen kot ena od možnih alternativ za vodenje tehnične vlade, je Erjavec prepričan, da gre za politično motivirano pobudo.

"Prepričan sem, glede na moje 10-letne izkušnje pri delu vlade, da takšno zahtevo za razrešitev lahko kasira vsak minister oziroma ministrica," je izpostavil in dodal, da bi lahko tovrstne nepravilnosti našli na vsakem ministrstvu. Te nepravilnosti sicer niso takšne, da bi "terjale glavo ministra".

Za Erjavca je problem tudi, ker gre pri tem za stare zadeve, ki se niso dogajale v Križaničevem mandatu. "Zgodba je enaka kot pri meni, gre za politično obračunavanje," je še dejal Erjavec, ki je s položaja ministra za okolje januarja lani odstopil potem, ko je računsko sodišče pozvalo k njegovi razrešitvi zaradi kršitev obveznosti dobrega poslovanja ministrstva.

Računsko sodišče je v danes objavljenem porevizijskem poročilu o popravljalnih ukrepih na podlagi revizije prodaje deleža v Splošni plovbi navedlo, da je finančno ministrstvo hudo kršilo obveznost dobrega poslovanja, zato je pozvalo premiera Pahorja, naj začne s postopkom Križaničeve razrešitve.

Ministrstvo za finance v odzivnem poročilu ni izkazalo zadovoljivega ukrepa za odpravo v reviziji ugotovljene nesmotrnosti pri prodaji deleža Slovenske odškodninske družbe (Sod) in Kapitalske družbe (Kad) v Splošni plovbi.

Ministrstvo za finance je z vsem tem "hudo kršilo obveznost dobrega poslovanja," so zato zapisali v računskem sodišču.